Autor Societat
21 Setembre 2019 a 15:00

El Govern a la Setmana del Clima de Nova York

A partir de dilluns 23 de setembre

Conseller Damià Calvet INCASÒL// Foto: Conselleria Territori i Sostenibilitat

Conseller Damià Calvet// Foto: Conselleria Territori i Sostenibilitat

El Govern de Catalunya participarà la setmana vinent en diferents sessions i activitats que s’han programat per celebrar la Setmana del Clima de Nova York (NYCW) i  les cimeres d’Acció Climàtica i de Desenvolupament Sostenible (SDG Summit) organitzades a la seu central de les Nacions Unides en el marc de la seva Assemblea General. La delegació l’encapçalarà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i l’acompanyarà la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà.

Atenció a l’emergència climàtica

Calvet participarà, ja aquest cap de setmana, en diferents esdeveniments previs organitzats a la seu central de l’ONU en el marc de les cimeres. En concret, avui dissabte assistirà a una conferència sobre lideratge local pel clima i la recerca de solucions per a l’emergència climàtica i al debat “De cimera a cimera: Refexions de l’acció pre-2020”, on prendran part la secretària executiva de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, la seva predecessora, Christiana Figueres, i l’exsecretari general de l’ONU, Ban Ki Moon. Demà diumenge se sumarà a les taules rodones “Associacions per a l’ambició: desbloquejant tot el potencial de l’acció climàtica local”.
El conseller serà present dilluns a la Cimera d’Acció Climàtica, que pretén accelerar l’acció per implementar l’Acord de París. És per això que s’està demanant als països que augmentin el nivell de compromís en matèria de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) presentant plans realistes compatibles amb les conclusions de l’últim informe del Grup Internacional d’Experts sobre Canvi Climàtic –GIECC, IPCC per les seves sigles en anglès– sobre escalfament global. Uns plans que haurien de contemplar la reducció del 45% de GEH durant la dècada vinent i l’emissió zero per al 2050 per evitar que la temperatura planetària pugi per sobre d’1,5 graus centígrads. La cimera també promourà les transformacions necessàries per poder implementar els plans en àrees com la transició energètica; les infraestructures, les ciutats i regions; la transició de la indústria; la resiliència i l’adaptació; les solucions basades en la natura; el finançament climàtic i els preus del carboni. Finalment, vol generar l’impuls polític i una àmplia participació pública.

15 anys a The Climate Group

També dilluns serà el tret de sortida de la Setmana del Clima, que organitza, en coordinació amb l’ONU, The Climate Group, organització formada per governs regionals, empreses, associacions i d’altres entitats implicades en la lluita contra el canvi climàtic, l’objectiu de la qual és ajudar a governs i institucions privades a assolir una economia mundial baixa en carboni. Catalunya en forma part des de la seva creació, fa 15 anys.
La delegació catalana participarà en la cerimònia d’obertura de l’esdeveniment, que comptarà amb més de 150 accions distribuïdes per la ciutat dels gratacels al llarg de set dies. Tot plegat per impulsar un augment del nivell d’ambició de cara a la COP26, la Cimera del Canvi Climàtic que se celebrarà l’any vinent a la ciutat escocesa de Glasgow.
Durant l’estada a Nova York, la delegació catalana mantindrà reunions bilaterals amb representants de diferents regions d’arreu del món, i de diversos organismes dependents de les Nacions Unides.
Switch to mobile version