Autor Societat
20 Setembre 2019 a 18:00

Campanya “One Planet, One Plan” de la UITP

FGC s’hi suma per lluitar contra el canvi climàtic

Ferrocarril de la Generalitat de Catalunya

Ferrocarril de la Generalitat de Catalunya // Imatge del web de FGC

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’ha unit a la nova campanya de la UITP (Unió Internacional del Transport Públic) One Planet, one plan, contra el canvi climàtic, que té com a objectiu situar el transport públic al centre de l’agenda política.

Amb aquesta acció, la UITP insta els responsables polítics mundials i els governs nacionals i locals a reconèixer el paper fonamental que té el transport públic tant per millorar la qualitat de l’aire com per lluitar contra el canvi climàtic, i a incloure’l de forma urgent i destacada en els plans d’acció climàtica dels governs.

Així ho expressen els membres de la UITP en una declaració conjunta, fruit de la trobada del Public Transport Leaders’ Forum que va tenir lloc els dies 5 i 6 de setembre a Barcelona i que va reunir els directius de 40 empreses de transport públic de 23 països per debatre aspectes clau lligats a la lluita contra el canvi climàtic i a la mobilitat urbana sostenible.

Segons la Secretaria General de la UITP, “el transport representa el 40% de les emissions de CO2 a les nostres ciutats. Tots sabem quin és el mitjà de transport que més emet als nostres carrers i, certament, sabem que la combinació de transport públic, caminar i anar amb bicicleta és la combinació més eficient per lluitar contra la crisi climàtica. Els representants polítics han de prendre decisions ambicioses per reduir l’ús del cotxe individual a les nostres comunitats i invertir en solucions més netes i amb menys consum d’energia per als seus ciutadans”.

El pla que proposa la UITP per situar el transport públic en el centre de les accions contra el canvi climàtic consta de quatre passes:

  1. Prioritzar el disseny dels carrers centrat en les persones per a millorar la qualitat de l’aire, mitjançant una adequada planificació urbana.
  2. Reforçar el paper del transport públic com a columna vertebral de tots els serveis de mobilitat.
  3. Garantir incentius financers i un marc regulador adequat per a facilitar la transició energètica.
  4. Assegurar l’accés i ús de fonts d’energia neta, a fi de reduir la petjada de carboni.

Els detalls i el manifest de la campanya One Planet one plan es poden consultar a oneplanet.uitp.org.

 

El transport públic, l’opció més eficient per desplaçar-se a les ciutats

L’inici de la nova campanya de la UITP ( One Planet, one plan) coincideix amb la celebració de la Setmana Europea de la Mobilitat (SEM) 2019, que sota el lema ‘Camina amb nosaltres!’ anima a moure’s de manera sostenible, saludable i segura: caminar o anar en bicicleta són activitats beneficioses per a la nostra salut i per al medi ambient. Del 16 al 22 de setembre s’organitzen, amb el suport de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de l’àrea de Barcelona, les Autoritats Territorials de la Mobilitat de Girona, Camp de Tarragona i Lleida, i els Serveis Territorials de Transports de les Terres de l’Ebre, i del Govern, més de 700 activitats.

FGC fomenta l’ús del transport públic i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic i a la millora de la qualitat de l’aire, facilitant i posant a l’abast dels ciutadans una oferta de transport públic eficient i responsable, que redueix l’impacte sobre el benestar de les persones i millora la qualitat de l’entorn urbà i el medi ambient. En aquest sentit, els viatges anuals que es fan amb Ferrocarrils suposen estalviar la circulació a la carretera de més de 200.000 vehicles diaris.

Segons el president d’FGC, Ricard Font, “només amb el foment de més i millor transport públic aconseguirem fer front a l’emergència climàtica. L’ús del transport públic és un eina eficaç per impulsar la mobilitat sostenible i apostar per uns desplaçaments més eficients, segurs, equitatius, competitius, tranquils i saludables, amb un consum d’energia i un nivell d’emissions per persona molt més reduït. Cal una acció conjunta i urgent per millorar la qualitat de l’aire a les ciutats i als entorns metropolitans”.

De fet, la sostenibilitat és un dels quatre eixos estratègics de la l’Agenda Estratègica 10/30 d’FGC, que fixa els reptes de la companyia per als propers anys i les accions per afrontar-los de manera eficient i sostenible per aconseguir els objectius de cara al 2030. En aquest sentit, l’estratègia de sostenibilitat es desenvolupa en l’Agenda ambiental d’FGC 2019-2021, un conjunt d’accions i objectius que evidencien el compromís ferm de la companyia contra el canvi climàtic.

Switch to mobile version