Autor Societat
12 Setembre 2019 a 15:00

26 de novembre, Dia de l’Arribada del poble gitano a Catalunya

Dins del IV Pla integral per la promoció de la cultura gitana

Poble Gitano // Imatge del web del Museu Virtual Poble Gitano

Poble Gitano // Imatge del web del Museu Virtual Poble Gitano

El Govern ha acordat declarar el 26 de novembre com el Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya. Amb aquest gest, es fa un reconeixement a les aportacions a la cultura i a la història del país per part d’aquest poble, present a Catalunya des de fa més de 600 anys.
S’ha escollit aquesta data atès que el primer document que testimonia l’arribada dels gitanos i gitanes a territori català data del 26 de novembre de 1415. Alfons V, que en aquell moment era duc de Girona i que més tard va ser rei d’Aragó, va signar a Perpinyà un salconduit en català a Tomàs de Saba, fill d’Anthony de Saba «de l’Índia», que anava en pelegrinatge cap a Santiago de Compostela. Malgrat que es disposa de poca informació sobre la figura de Tomàs de Saba, el guiatge signat per Alfons V representa una de les primeres proves documentals sobre la presència de persones gitanes a l’Europa occidental. Des de la seva arribada ja fa més de 600 anys, el poble gitano ha patit una història marcada per la persecució, l’esclavitud, el genocidi, el racisme i la desigualtat social.
Amb la commemoració del Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya es dona compliment a un dels objectius principals del IV Pla integral del poble gitano, la promoció de la cultura gitana com a part de la cultura catalana, i la difusió dels seus valors i de la seva contribució a la història del país. En aquest sentit, aquesta declaració suposa conèixer i reconèixer la diversitat de la nostra societat, construint, al mateix temps, un marc de convivència intercultural entre gitanos i no gitanos cada vegada més igualitària.

El Pla integral del poble gitano

Té l’objectiu de combatre, des d’una perspectiva global, la situació de desigualtat que pateix la població gitana a Catalunya. Aquest document, impulsat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, recull més de 120 mesures i 200 accions per seguir millorant les condicions de vida dels gitanos i equiparar els seus drets amb la resta de la ciutadania. En aquest sentit, preveu desplegar estratègies per implementar actuacions d’èxit en els àmbits de l’educació, treball, habitatge, salut, cultura, dona, joventut, participació social, interior, justícia, mitjans de comunicació i ens locals.
Switch to mobile version