Autor Política
21 Agost 2019 a 15:00

El President Quim Torra a la Universitat Catalana d’Estiu

Ahir a Prada de Conflent

Quim Torra 51ena Universitat Catalana d'Estiu//Foto: Rubén Moreno

Quim Torra 51ena Universitat Catalana d’Estiu//Foto: Rubén Moreno

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar ahir al matí a Prada que “a la independència hi arribarem si anem plegats i si entenem que el camí és la ruptura democràtica”. “Una ruptura que sempre doni la veu a la gent”, va afegir, i va posar en relleu que“ens cal, de manera imprescindible, una excel·lent coordinació política i cívica; que entitats i partits vagin a la una en aquesta confrontació”.
 
El cap de l’Executiu va pronunciar aquestes paraules durant la conferència que va fer a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, en la qual va subratllar la importància que “les famílies de l’independentisme ens posem d’acord per desbloquejar la situació, establir aquesta agenda de ruptura democràtica i donar l’estabilitat al Govern i a la majoria parlamentària per poder encarar aquest tram cap a fer realitat la República”. En aquest sentit va expressar la seva coincidència amb la CUP que “cal tenir un pressupost que sigui el motor del canvi republicà”.
En diferents moments del seu discurs, el president va fer una crida a la unitat. va assegurar que “no m’hi trobareu, en les lluites partidistes, ni tampoc en les batalles per absurdes hegemonies polítiques”. També va fer notar que no té“cap ambició partidista” i va expressar la seva“determinació sense límits per a fer del meu país un país lliure”. “Hi estic compromès fins al final i no penso abdicar ni defallir ni un instant en aconseguir-ho”, va reblar.

“Recuperar la confiança i tornar a prendre la iniciativa”

Durant la seva intervenció, el president Torra va fer una crida perquè el pròxim 11 de setembre sigui la Diada de la recuperació de la confiança, de tornar a prendre la iniciativa i de fer valdre el projecte de la República per damunt de les conseqüències de la repressió”. Una Diada, va dir, que“ens fixa l’objectiu que hem tingut sempre i que reemprenem  implicats i determinats a fer-lo possible”. Per aquest motiu, va instar tothom a fer d’aquest Onze de Setembre “la línia de sortida del tram final per guanyar la llibertat”.
Quim Torra va assenyalar que “iniciativa i esperit constructiu han estat els dos puntals sobre els quals vam construir l’èxit del projecte independentisme” i ha reclamat que “reprenguem la iniciativa”, perquè “enmig de la repressió, hem de ser capaços de seguir caminant brandant la bandera de la veritat i el respecte a la nostra consciència de dones i homes lliures”. “Conjurem-nos a prosseguir el camí, sí, però conscients que comencem una etapa nova. I per això us demano que ens posem en marxa un altre cop”, va concloure.
En aquesta mateixa línia, va afirmar que cal estar disposats a arriscar”, i va fer notar que “no podem deixar que la repressió aconsegueixi el seu objectiu; no podem continuar paralitzats mirant de gestionar unes competències autonòmiques que sabem limitades, controlades i cada cop més asfixiades”. Va afegir que“l’autonomisme, el conformisme, és una opció legítima; però no és la meva i sostinc que tampoc no és la de la majoria dels catalans”.
 
“No sóc president per gestionar una autonomia”, va subratllar, i va demanar “que ningú compti amb mi per convertir el Primer d’Octubre en un melancòlic record”. “Jo seré sempre al costat dels que viuen el Primer d’Octubre com el moment fundacional de la República Catalana”, va remarcar.

“Resposta inequívoca a les sentències”

En relació al judici contra els líders socials, els membres del Govern i la presidenta del Parlament, el cap del Govern va advertir l’estat espanyol que “amb aquesta sentència escriurà la seva condemna política en relació a Catalunya”. “La sentència del Suprem, va afegir, assenyalarà clarament quin és el límit democràtic de l’estat espanyol” i serà “el tret de sortida per a la fase final del procés d’independència de Catalunya”.
El president va apostar per una resposta inequívoca, coherent i ferma, d’entesa de país, que hem de ser capaços de trenar entre tots”. Una proposta,va dir“que impliqui tots els actors, tots els espais d’avenç republicà i que exigirà unitat d’acció”.
En aquest sentit, es va mostrar convençut que “triarem el camí de la dignitat, de la democràcia, dels drets i les llibertats, i no pas el camí del cinisme, de mirar cap a una altra banda, o d’acceptar que la llei limita la democràcia i no al revés”.
Switch to mobile version