Autor Articles i estudis
29 Abril 2019 a 18:00

Feminisme i Femillisme?

Feminisme i Femillisme// Foto: pixabay.com/es/photos/en-blanco-y-negro-el-pasado-4140789/

Feminisme i Femillisme// Foto: pixabay.com/es/photos/en-blanco-y-negro-el-pasado-4140789/

El mot “feminisme”  és un derivat  del mot en llatí femĭna, que significa “dona”.

Aquest mot va ser emprat per primer cop perAlexandre Dumas(fill) a la seva obra:  “L’homme-femme”, datada el 1872 però no va ser  fins la dècada de 1890 que la van començar a emprar les dones angleses, malgrat l’inici del moviment feminista fou durant la Revolució francesa, moviment de reivindicació social i política, on les persones, homes i dones, lluitaven per la igualtat dels sexes en els estatus socials i políticsd‘una societat marcada pel sexisme i amb un biaix de cultura patriarcal.

Una dada que considero interessant anomenar és l’obra de Mary Wollstoneccrat, escrita l’any 1792 “Vindicación de los derechos de la mujer”, considerada l’obra fundacional del feminisme.

Aleshores el feminisme és la lluita social, política i econòmica per la veritable igualtat dels gèneres. Per assolir aquesta comesa la teoria feminista(tambéanomenat feminisme acadèmic) desmunta les “certeses” assumides amb un punt de vista androcèntric i parteix amb la idea que si anem canviant o excloent els estereotips i rols de gènere, amb les limitacions i exclusions que comporta i ens anomenem “persones”, asexuades seriem lliures i autònomes per escollir les nostres vides en condicions de veritable igualtat.

El  mot femillisme és un neologisme que abraça diferents accepcions:

-Amb el sinònim de misàndria, menyspreu cap els homes

-També es pot denominar el mot com la discriminació sexual contra els homes.

Veurem doncs que potser la part oposada al masclisme i que en mala praxi el propi masclisme utilitza com a defensa dels seus privilegis, menyspreant i menystenint la lluita a favor de la igualtat entre les persones.

Tècnicament la diferència és clara, el problema radica en la subtil manipulació existent en la nostra societat on prevalen els interessos damunt les persones i llur justícia.

 Juli César, governant romà i Napoleó empraven aquestes tècniques entre altres per l’assoliment de les seves conquestes, ”Divide et Vinces”, “Divide ut Imperes” i “Divide ut regnes” variants llatines del ”Divide y venceràs”, tècnica política i sociològica  per trencar en peces les grans concentracions i així vèncer.

Ara només cal reflexionar, si us escau.

Montse Llagostera Forns.
xaldigabymontse@gmail.com

Switch to mobile version