Autor Societat
7 Febrer 2019 a 18:00

Millorar les construccions als campaments de refugiats sahrauís

Projecte de cooperació finançat per la UdL

campaments sahrauís de Tindouf// Foto: UdL

campaments sahrauís de Tindouf// Foto: UdL

Fer més resistents i segures les construccions que aixequen al desert de Tindouf (sud-oest d’Algèria) les persones refugiades que hi malviuen des de fa més de 40 anys, és l’objectiu del taller que un equip de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida ha dut a terme durant aquest gener al campament d’Auserd, un dels cinc a la regió.
Membres del grup de recerca Sustainable Energy Machinery and Building de l’EPS, en col·laboració amb docents de l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya, de l’Institut Torrevicens de Lleida, i tècnics del ministeri de Construcció de la República Àrab Sahrauí Democràtica, ha unit esforços per tirar endavant aquest projecte de cooperació internacional que ha estat finançat amb 6.500 euros per la Unitat de Desenvolupament i Cooperació de la UdL.

Degut als sistemes constructius de baix cost i a les males praxis en construcció que empren els refugiats per aixecar les cases on viuen, les seves condicions de seguretat no són suficients per resistir les dures condicions climatològiques de la zona, no només les temperatures extremes, sinó també les cada cop més freqüents inundacions.

És per això que el curs ha format els assistents en el disseny i implementació d’un sistema constructiu amb materials locals de baix cost -la tova-, que permetin a partir de tècniques de construcció eficients i sostenibles, la construcció de mòduls que puguin resistir les inundacions.
El taller, que ha tingut lloc al centre de joventut d’Auserd, ha tractat de les propietats dels materials i la seva preparació prèvia, l’aïllament dels edificis, l’eficiència energètica, i el disseny bioclimàtic, és a dir, adaptat al clima.  A més, l’equip de l’EPS liderat per la professora Lídia Rincon, també ha assessorat i participat en la construcció d’uns lavabos al Centre de Joventut.
Switch to mobile version