Autor Economia
7 Febrer 2019 a 10:00

Cinquanta-una empreses catalanes participen en la fira Fruit Logística de Berlín

Del 6 al 8 de febrer

fira fruit logistica berlin 2018// Foto:DARP

fira fruit logistica berlin 2018// Foto:DARP

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la participació d’empreses catalanes del sector de la fruita, sota la marca Catalunya, en la propera edició de la fira Fruit Logística, que té lloc a Berlín (Alemanya) del 6 al 8 de febrer.
La consellera Teresa Jordà, acompanyada del director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí, va visitar aquest certamen, el més rellevant d’Europa dedicat a la fruita i les hortalisses, i els expositors catalans participants. Així, ahir dimecres a les 17:00 hores, va presidir l’acte de presentació del programa de millora, noves varietats de pomes i peres, d’IRTA i T&G Nova Zelanda, que també va comptar amb la participació del director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del DARP, Josep Usall; al vespre, va mantenir una reunió amb la Taula d’Internacionalització; i avui dijous, a les 10:00 hores, es reunirà amb una delegació de Baden-Württemberg i, a les 15:00 hores, es trobarà amb la Junta de Producció Integrada de Catalunya.
Prèviament, en arribar a Berlín, la consellera es va reunir amb la delegada del Govern de la Generalitat a Alemanya, Marie Kapretz.
Val a dir que l’àmplia representació d’empreses catalanes a Fruit Logística cobreix la totalitat de les famílies de productes fructícoles cultivats a Catalunya: fruita de pinyol, fruita de llavor, i cítrics. A més, el calendari de comercialització de la fruita catalana abasta tot l’any, ja que les centrals fructícoles compten amb una important capacitat frigorífica.
Seguint la línia habitual dels darrers anys, l’objectiu d’aquesta actuació és donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l’establiment de nous contactes comercials. D’aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d’un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d’Europa i un exemple de producció i treball de qualitat.
Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat líder mundial en aquest sector. En la darrera edició hi van participar 2.785 expositors representants de 83 països, amb una afluència de 65.000 visitants procedents de 135 països, de l’àmbit de la comercialització, la importació, i la distribució.
Empreses catalanes participants a Fruit Logística:
.- Dins de l’estand Catalunya (PRODECA):
Abella Fruits, de Torre-Serona (Segrià)
Actel Grup, de Lleida (Segrià)
Associació Catalana d’Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat), de Lleida
Cerima Cherries, de Tivissa (Ribera d’Ebre)
Fruilar, de Lleida
Abella Fruits, de Torre-Serona (Segrià)
Fruits Sant Miquel – La Coma, de Soses (Segrià)
Ametller Origen, d’Olèrdola (Alt Penedès)
Catafruit – Grupo Catalá, de La Portella (Segrià)
Cerima Cherries, de Tivissa (Ribera d’Ebre)
Copa Fresh SA, de Miralcamp (Pla d’Urgell)
Dasben SL, de Lleida (Segrià)
Fructícola de L’ Empordà –  IGP Poma de Girona, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà)
Fruilar, de Lleida  (Segrià)
Fruites Font, de Torres de Segre (Segrià)
Fruits Sant Miquel – La Coma, de Soses (Segrià)
Girona Fruits – IGP Poma de Girona -, de La Tallada d’Empordà (Baix Empordà)
Giropoma – Costa Brava – IGP Poma de Girona, d’Ullà (Baix Empordà)
Grupo Diego Martínez, de Barcelona (Barcelonès)
IRTA, a Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
Laumont, de Tàrrega (Urgell)
Mercabarna, de Barcelona (Barcelonès)
Sando, d’Alcanar (Montsià)
Stadium Innovation, de Castelldefels (Baix Llobregat)
Viyefruit, d’Alcarràs (Segrià)
.- De lliure participació:
A Raymond Tecniacero Sau, de Sant Fruitós de Bages (Bages)
Acuafruit S.L., de Barcelona (Barcelonès)
Agromillora Group, de Sant Sadurní d’Anoia (Alt Penedès)
Arola, Aduanas y Consignaciones S.L., de Tarragona (Tarragonès)
Befresh Technology S.L., de Barcelona (Barcelonès)
Bioconservacion SA; de Barcelona (Barcelonès)
Bolettus, de Lleida (Segrià)
Cartonajes M.Petit, S.A., de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat)
Embalajes Petit, S.A., de Parets del Vallès (Vallès Oriental)
Estiria Team S.L., de Barcelona (Barcelonès)
Fibrapack by i3D, de Barcelona (Barcelonès)
Fontbote, S.L., de Reus (Baix Camp)
Fruits de Ponent SCCL, d’Alcarràs (Segrià)
Gemüsering Gastronomia S.L., de Barcelona (Barcelonès)
Gemüsering Iberia S.L., de Barcelona (Barcelonès)
Giro GH. S.A., de Badalona (Barcelonès)
Hermanos Fernández López S.A., de Mercabarna a Barcelona (Barcelonès)
Hinojosa Packaging Pacs, de Pacs del Penedès (Alt Penedès)
Industrias Tecnológicas del Pla S.L.U, de Bellvís (Pla d’Urgell)
Intermas, de Llinars del Vallès (Vallès Oriental)
International Paper, de Castellbisbal (Vallès Oriental)
Nufri SAT 1596, de Mollerussa (Pla d’Urgell)
Reisopack S.L., de Parets del Vallès (Vallès Oriental)
Saica Pack Barcelona, del Prat de Llobregat (Baix Llobregat)
Szpiniak S.L., de Barcelona (Barcelonès)
Veripack Embalajes, de Barberà del Vallès (Vallès Occidental)
Un sector agrari de pes a Catalunya
La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció tant d’Europa com de l’Estat espanyol, i per la seva orientació exportadora. Alhora, Catalunya és una de les principals zones productives de fruita dolça d’Europa i la principal àrea de producció a l’Estat, i, a la vegada, és el 9è major productor mundial de préssec i nectarina, el 18è major productor mundial de pera, i el 37è de poma. Més de 58.000 hectàrees plantades amb fruiters produeixen més d’un milió de tones de fruita, gràcies a una zona plena de diversitat i a un clima mediterrani suau.
Catalunya, un gran exportador de fruita
Catalunya exporta un 80% de la fruita (en relació a la seva producció) als mercats estrangers i està present en les cadenes europees i internacionals més exigents quant a qualitat. Les exportacions catalanes de fruita el 2017 van ser de 972.390 tones i 908,66M€. Comparant amb les de 2016, han augmentat en volum en: poma (+7,62%), en pera (+14,49%), en préssec (+19,05%), i en nectarina (+6,81%).
Catalunya va exportar, el 2017, el 73,69% de les pomes del total estatal, el 57,46% de les peres, el 47,42% dels préssecs, i el 36,99% de les nectarines. Els principals països destinataris del préssec i la nectarina catalans són els d’Europa Occidental que pertanyen a la Unió Europea (UE), com ara Alemanya, França, Itàlia, els Països Baixos, Portugal, Bèlgica o el Regne Unit. No obstant això, diversos països de l’Est europeu –també comunitaris- (Polònia, Lituània, Estònia, Letònia…) són un gran mercat i alguns països àrabs (Aràbia Saudita, Emirats Àrabs Units…) han anat creixent els darrers anys. Destacar Brasil com a 10è destí tant en préssec com en nectarina. En pera, figuren com a principals països receptors Itàlia, seguit de Brasil, França, Alemanya, Marroc, Polònia, Aràbia Saudita, Portugal, i Israel. Finalment, en poma, cal destacar França com a principal país destinatari; tot i que en menor mesura, també hi ha exportacions a Portugal, Itàlia, Emirats Àrabs, Brasil, Països Baixos, Colòmbia, i Regne Unit.

 

Switch to mobile version