Autor Ensenyament
20 Octubre 2018 a 18:00

El Centre Tecnològic BETA obté una Acció Marie Curie

Per crear una xarxa de formació i recerca europea en el sector lacti

Centre Tecnològic BETA//Foto: Uvic-ucc

Centre Tecnològic BETA//Foto: Uvic-ucc

El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) forma part d’un consorci internacional de deu membres que ha obtingut una Innovative Training Network (ITN). Es tracta d’una Acció Marie Sklodowska-Curie, en el marc del programa H2020, que té com a objectiu formar noves generacions d’investigadors creatius i innovadors, a través d’una xarxa internacional de centres públics i privats.

El BETA és l’únic soci de l’Estat espanyol beneficiari del projecte que, amb el nom de REFLOW, vol reforçar la relació entre el desenvolupament de tecnologies ambientals i els nous escenaris econòmics d’Europa. Per aconseguir-ho pretén formar nous investigadors des d’una perspectiva multidisciplinària, que els capaciti per moure’s en un món industrial basat en l’economia circular. La tasca d’aquests investigadors serà desenvolupar i implementar noves tecnologies per a una gestió innovadora i socialment responsable dels residus del sector lacti, uns efluents que contenen una concentració important de fòsfor.

Aquest element pot generar problemes ambientals si no es gestiona de la forma adequada, i al mateix temps és un dels components principals dels fertilitzants que s’utilitzen en agricultura habitualment. Per això, un dels objectius principals del REFLOW és recuperar i valoritzar aquest component, per reduir l’impacte ambiental del sector i obtenir alhora productes de valor afegit que estimulin nous mercats per al fòsfor recuperat. “Pretenem recuperar el fòsfor mitjançant el desenvolupament de diferents tecnologies i produir biofertilitzants de qualitat  dels quals també avaluarem la qualitat orgànica”, explica el director del CT BETA, Sergio Ponsá.

Dues tecnologies innovadores i un programa de formació
La tasca del CT BETA, en aquest context, serà doble: per una banda incorporarà dos nous investigadors que, en el marc de la seva tesi doctoral, desenvoluparan dues tecnologies innovadores centrades en la recuperació del fòsfor i la producció de fertilitzants. Per altra banda, serà l’entitat responsable del programa de formació, tant tècnica com de competències transversals, dels 13 estudiants de doctorat que participaran al projecte des d’algun dels centres implicats i que s’escolliran en un procés de concurrència competitiva.

Aquest és “un dels programes més competitius i que més prestigi dona als grups de recerca europeus”, assegura Sergio Ponsá, que entén la concessió del REFLOW com “un reconeixement a l’excel·lent tasca científica que es duu a terme a la UVic-UCC i al BETA, així com a la feina de l’Escola de Doctorat”. Per a Ponsá, tant la temàtica com el funcionament del REFLOW entronquen a la perfecció amb els objectius del BETA i els projectes que ja s’hi estan desenvolupant: “El nostre objectiu és tenir projecció internacional per poder tenir, també, impacte territorial, i aquest projecte és l’exemple perfecte de com aconseguir-ho: treballem amb entitats europees de primer nivell i, alhora, comptem amb la implicació d’una empresa propera, com és La Fageda”.

REFLOW està liderat per la Universitat de Limerick (Irlanda) i el consorci està format per 10 socis beneficiaris, entre els quals hi ha el CT BETA, i 14 entitats associades. Entre d’altres, el projecte compta amb la participació de la Universitat de Wageningen, el Teagasc d’Irlanda, la Universitat de Ghent, la Universitat d’Aarhus, el Joint Research Centre (JRC) de la Comissió Europea i empreses com Prayon i Strane. De forma conjunta impulsaran, entre altres iniciatives, projectes d’investigació individualitzats, estades de recerca internacionals i intersectorials, cursos i tallers impartits per socis industrials i professorat acadèmic.

El projecte tindrà una durada de 4 anys, i s’iniciarà formalment el gener de l’any vinent amb un kick-off Meeting a Barcelona. El pressupost i finançament total del REFLOW és de 3.469.774 euros, dels quals 501.809 estan destinats al CT BETA-UVic-UCC.

Switch to mobile version