Autor Articles i estudis
23 Juny 2018 a 12:00

Com afecta el càncer a la pell i quines cures necessita?

Afectacio Cancer a la pell//Foto: Bellezaactiva AMIC

Afectacio Cancer a la pell//Foto: Bellezaactiva AMIC

Entre els impactes negatius als quals fan front els pacients de càncer, hi ha els efectes secundaris sobre la pell. Aquests, tot i que solen ser temporals i reversibles, requereixen de control mèdic i cures específiques.

Com recorden en els Laboratoris dermatològics de la Roche-Posay, ser proactius en la cura de la pell permet atenuar l’impacte de les reaccions cutànies i, al mateix temps, obtenir millors resultats amb els tractaments oncològics. Des de la signatura ens fan arribar un munt de consells útils.

Molta precaució amb el sol
La major part de les teràpies oncològiques augmenten la sensibilitat de la pell. Per això, l’exposició al sol o les radiacions ultraviolades durant els tractaments comporta un major risc d’insolació intensa i cremades. A més, amb els tractaments de radioteràpia cal tenir encara més cura, ja que es pot produir una radiodermitis crònica, fins i tot diversos anys després que el tractament hagi acabat.

 • Utilitza diàriament un fotoprotector o una crema de cura amb un índex de protecció solar molt alt, des del començament del tractament i fins a un any després de finalitzar-lo.
 • Aplica el protector solar després de la crema hidratant, sense oblidar les zones en les que generalment no reparem: orelles, llavis, clatell, coll, palmell de les mans, empenyes o plantes dels peus i fins i tot el cuir cabellut si cal. Repeteix cada 2 hores sobre la pell exposada si estàs a l’exterior.
 • Evita l’exposició entre les 12h i les 16h, que són les hores de màxima radiació. Si no és possible, fes servir roba preferiblement espessa, de cotó, màniga i pantalons llargs, ulleres de sol i un barret d’ala ampla o gorra.
 • Evita per tots els mitjans les sessions de cabines de bronzejat.

Cura de la cara i el cos
Els tractaments contra el càncer acostumen a produir una disminució de les defenses, fent que la pell sigui més vulnerable a qualsevol infecció. En el cas de la pell de la cara, aquesta s’embruta amb més facilitat que la del cos, per això cal cuidar-la adequadament. Un altre dels efectes negatius en la pell és l’augment de la sensibilitat i la deshidratació.

 • Utilitza productes d’higiene que respectin la pell fragilitzada i que es puguin utilitzar diàriament. Aplica’ls en petites quantitats i asseca’t amb petits tocs, sense fregar.
 • No utilitzis tractaments exfoliants. En canvi, una mascareta hidratant una vegada per setmana t’ajudarà a calmar la tibantor i tornar el to lluminós a la pell.
 • Utilitza productes específics per a les palmes de les mans i/o les plantes dels peus, si presenten una sequedat extrema. És important aplicar-los abans d’anar a dormir i en quantitat generosa per afavorir la seva acció hidratant.

Cura de mans i ungles
Amb la quimioteràpia, però sobretot sota l’efecte de les teràpies dirigides, l’aspecte de les ungles pot canviar: es tornen fràgils, seques, s’obren en capes, poden aparèixer decoloracions o estries acolorides, i fins i tot taques. Aquests efectes secundaris generalment desapareixen al cap d’uns mesos després d’haver finalitzat els tractaments.

 • Si és possible, acudeix a un pedicur o a un podòleg abans de començar el tractament.
 • Durant el tractament, és aconsellable llimar les ungles de les mans i dels peus -sense deixar-les massa curtes-, en comptes de tallar-les amb tisores o tallaungles, per evitar qualsevol risc d’infecció.
 • No arrencar les pells, mossegar les ungles o tallar les cutícules. Hidrata el contorn de l’ungla amb un oli o una crema adaptada.
 • Per a realitzar tasques de la llar, utilitza guants de cotó i, a sobre d’aquests, uns guants de plàstic.

Maquillatge per sentir-se millor
Mitjançant el maquillatge es poden corregir les diferents alteracions del to de la pell. Això sí, assegura’t que els productes són aptes per a pacients oncològics. Si les celles o les pestanyes s’han caigut, també és possible recuperar la mirada amb uns senzills trucs.

 • Per redibuixar la línia de les celles, tria un llapis de celles del color més proper al del pèl o perruca i dibuixa tres punts: començament de la cella, el punt mig a la zona més elevada i el final de la cella. Després, dibuixa els pèls amb petits traços en el sentit del pèl.
 • Per potenciar la zona de les pestanyes, dibuixa una línia en la parpella superior amb un llapis suau, adaptat als ulls sensibles.
 • Afegir una nota de color als llavis t’ajudarà a recobrar seguretat i sentir-te bé. Abans d’aplicar el color, hidrata els llavis amb un bàlsam. Intenta evitar els vermells mates o les tintes, ja que ressequen molt.

A la pàgina web de la Fundació Stanpa, l’objectiu és donar suport a les dones amb càncer, trobaràs molts més consells i recomanacions per a la cura de la pell oncològica. Si t’interessa, només has de fer clic aquí.

També a La Rose-Posay estan duent a terme una fabulosa iniciativa anomenada Unitats de la cura de la pell. Es tracta de tallers especialitzats en la cura de la pell abns, durant i després del tractament oncològic. Estan desenvolupats en nombrosos hospitals i clíniques nacionals i impartits per professionals de la salut, amb ajuda de voluntaris. Trobaràs més informació aquí.

Prevenir la caiguda del cabell
La pèrdua de cabell és un dels efectes més traumàtics pels pacients de càncer. Com explicava la doctora Carmen Yélamos, psicooncòloga de Genesis Care, “alguns pacients estan tan engoixats davant la perspectiva de perdre el cabell que poden escollir teràpies menys efectives o optar per no realitzar-se cap tractament.

L’empresa espanyola Oncobel ha sigut la primera en implantar en el nostre país el Sistema Scalp Cooling (refredament del cuir cabellut), que prevé la caiguda del cabell induïda pels processos de quimioteràpia en el cas de tumors sòlids. En la majoria de casos, també actua sobre les celles i les pestanyes.

Es basa en un gorro de silicona amb un circuit integrat per el que circula un líquid refrigerant. Mitjançant el refredament del cuir cabellut es tanquen els vasos sanguinis que reguen els fol·licles pilosos. D’aquesta manera s’evita que els fàrmacs passin a aquest fol·licle pilós i el destrueixi. La cura posterior del cabell i el cuir cabellut és crucial, ja que igualment queden debilitats. Utilitza xampús suaus, no raspallis de manera brusca i evita en la mesura del possible el secador.

El gorro s’ha de mantenir posat en cada sessió de quimioteràpia des de mitja hora abans de la infusió del medicament, durant tot el procés i una hora i mitja després de rebre la quimioteràpia. El procediment no inutilitza l’acció dels quimioteràpics ni allarga els tractaments.

Switch to mobile version