Autor Ensenyament
28 Maig 2018 a 15:00

El sistema universitari català present a la fira NAFSA

A Philadelphia des d’ahir i fins l’1 de juny

Philadelphia//Foto: Premsa Gencat

Philadelphia//Foto: Premsa Gencat

La presència d’estudiants estrangers a universitats catalanes va a l’alça els darrers anys tant en cicles i graus, com en màsters i programes de doctorat. Més de 12.000 estudiants internacionals fan estades cada any a universitats de Catalunya. Igualment, per la seva banda, gairebé un 20% dels titulats d’universitats catalanes han participat en accions de mobilitat internacional.
Per a la secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou, aquestes dades, fetes públiques amb motiu de la participació en la fira NAFSA, reflecteixen que “la internacionalització del sistema universitari de Catalunya és una realitat que es consolida any rere any i que posa de manifest la capacitat d’atracció i el prestigi de les nostres universitats”.
Pel que fa a la presència d’estudiants estrangers a les aules, un 36% dels estudiants de doctorat i un 35% dels estudiants de màster de les universitats públiques de Catalunya són internacionals.
 
Molt alt increment d’estudiants asiàtics
Per origen, l’increment  més espectacular d’estudiants internacionals a universitats catalanes té a veure amb els de nacionalitat asiàtica. Així ho certifiquen les dades disponibles dels darrers cinc anys que mostren com el nombre de matriculats de nacionalitat asiàtica a universitats de Catalunya ha augmentat un 62% del curs 2012-2013 al curs 2016-2017, passant de 2.325 estudiants asiàtics matriculats a 3.776. L’augment més significatiu dels estudiants asiàtics de graus i cicles que representa un 80%, passant de 685 a 1.237 matriculats. En el cas dels màsters l’increment és del 47% (de 996 a 1.471) i en els dels doctorats del 65% (de 644 a 1.068).
 
Presentació del sistema universitari català
Pel que fa a la fira internacional NAFSA, la més important del món en l’àmbit de l’educació superior comptarà, des d’aquest diumenge i fins divendres vinent, amb la presència d’una delegació formada per representants del Govern i de les universitats catalanes. Aquesta és la vuitena vegada en què Catalunya hi participa per presentar l’oferta d’estudis.
En l’edició d’enguany de la fira NAFSA, que se celebra a Filadèlfia (Estats Units), la delegació catalana organitza una presentació del sistema universitari que tindrà lloc el pròxim dimecres 30 de maig a la Thomson Gallery del College of Physicians of Philadelphia. La presentació anirà a càrrec de Montse Daban, responsable de Relacions Internacionals de la Secretaria d’Universitats i Recerca i comptarà amb la presència d’Alumni de les universitats catalanes que estant desenvolupant la seva carrera professional a la ciutat de Filadèlfia.
Sota el lema “Veus diverses, compromís compartit”, en la Fira participen més de 3.500 institucions de tot el món, provinents de més de 150 països. La NAFSA és l’associació professional més important del sector educatiu que promou l’educació internacional i els programes d’intercanvi d’estudiants i professorat acadèmic.
L’objectiu de la presència catalana a la Fira NAFSA és continuar promovent la internacionalització del sistema universitari i de recerca de Catalunya i seguir fomentant la modernització i la competitivitat de les institucions d’educació superior i dels centres d’investigació de Catalunya, en un entorn global.
Durant tots els dies del saló, l’estand Study in Catalonia. Welcome to the Universities of Catalonia posarà a disposició dels visitants diferents publicacions i documentació en anglès, català i castellà de les universitats catalanes, així com informació sobre com estudiar a Catalunya (Study in Catalonia, Passport to Catalonia), el programa de màsters (Master’s Programm) i informació, entre d’altres, del Barcelona Centre Universitari. Paral·lelament, el Govern català ofereix la web www.studyincatalonia.com per facilitar informació als estudiants estrangers. El portal recull els principals programes de postgrau d’excel·lència de les universitats catalanes.
Switch to mobile version