Autor Societat
16 Desembre 2017 a 15:00

La tardor de 2017 ha estat de les més seques

Termomètricament normal a la major part del país

precipitacio tardor 2017

El fet més destacat és l’escassa precipitació recollida a gairebé tot Catalunya, que ha quedat clarament per sota de la mitjana climàtica. L’estació fins i tot es pot qualificar de molt seca (precipitació inferior al 30% respecte dels valors mitjans climàtics) als extrems sud i nord-est, i de forma més local a punts de les comarques de ponent. Al Montsià, bona part del Baix Ebre i extrem nord de l’Alt Empordà, i a l’Observatori de l’Ebre, amb més de cent anys de dades, ha estat la tercera més seca.

La tardor de 2017 s’ha de qualificar de seca a gairebé tot el territori. Els sectors que han presentat un dèficit pluviomètric més acusat respecte dels valors mitjans, i on l’estació s’ha de qualificar de molt seca, han estat els extrems sud i nord-est de Catalunya, i de forma més local a punts de les comarques ponent. Així, al Montsià, bona part del Baix Ebre i extrem nord de l’Alt Empordà, no s’ha arribat a recollir el 30% respecte de la precipitació mitjana de la tardor.
Respecte dels anys anteriors, la tardor de 2017 ha resultat a molts punts d’entre les més seques de les darreres dècades, semblant a la tardor del 2009.
Així, 7 de les 44 estacions de la Xarxa d’Estacions Automàtiques (XEMA) amb més de 20 anys de dades han tingut la tardor més seca de la seva sèrie (Pantà de Darnius – Boadella, a l’Alt Empordà, Aldover i l’Aldea, al Baix Ebre, Cassà de la Selva, al Gironès, Alcanar i els Alfacs, al Montsià, i Constantí, al Tarragonès). A altres 8 estacions ha estat la segona tardor més seca (el Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça, Cabanes i Sant Pere Pescador, a l’Alt Empordà, la Tallada d’Empordà, al Baix Empordà, Viladecans, al Baix Llobregat, i Amposta i Ulldecona – els Valentins, al Montsià)
De les dues sèries centenàries que es disposa a Catalunya (Observatori de l’Ebre, amb dades des de l’any 1905, i Observatori Fabra, des de 1914), la tardor de 2017 ha resultat la 3a més seca a l’Observatori de l’Ebre, després de les tardors de 1974 i 1935.
Novembre especialment sec
El balanç final de la tardor ha estat resultat de tres mesos en què la precipitació ha estat en el conjunt de Catalunya, amb algunes excepcions, per sota dels valors mitjans climàtics corresponents (figura 4).
Dels tres mesos de l’estació, cal remarcar especialment el mes de novembre per l’escassa precipitació recollida a gran part del territori, amb algunes excepcions. Aquesta precipitació va presentar valors molt baixos, inferiors al 30% respecte de la mitjana climàtica corresponent, resultant un mes molt sec, comparable als novembres del 2009 o 2006. Aquestes anomalies van ser conseqüència del desplaçament de l’Anticicló Atlàntic al nord de la seva ubicació habitual, fet que va provocar una situació de bloqueig del flux atlàntic, afavorint el pas de sistemes frontals amb direcció  nord-oest. Per contra, el novembre va resultar plujós a zones elevades del Pirineu occidental i central, i a punts del litoral Nord.
Al setembre i octubre, els mesos més plujosos de l’any al vessant mediterrani de la península Ibèrica, la precipitació va tenir un comportament més irregular. El setembre va ser sec a gran part de Catalunya, i molt sec a les Terres de l’Ebre, massís del Garraf, i punts del Penedès i Alta Ribagorça. Per contra, va resultar plujós a alguns sectors  de la Costa Brava, al Prepirineu oriental, el Montseny i punts de l’altiplà Central i de la plana de Lleida.
A l’octubre el desplaçament del corrent en jet al nord del continent com a conseqüència d’una persistent dorsal anticiclònica, va inhibir el pas de sistemes frontals, fet que va provocar que aquest resultes de nou sec a gran part del territori català, i  molt sec als extrems nord-est i sud-oest, i punts de ponent.  En canvi, va ser  plujós a la part central del litoral i prelitoral, la serra del Montsant, i punts de la Terra Alta, les Garrigues, el Pla d’Urgell i la Noguera.
Termomètricament, la tardor ha estat normal al conjunt de Catalunya, si bé s’ha de qualificar de càlida a amplis sectors del litoral i prelitoral Sud i Central, a cotes altes del Pirineu i Prepirineu Oriental, Osona, al Montsec, àrea del Montseny, i freda a punts de Ponent i oest del territori.
 
La temperatura, normal en general
 
L’estació ha estat normal a la major part de Catalunya, amb valors d’anomalies molt similars a les climàtiques. Les anomalies positives més elevades, de +1,0  °C s’han donat a bona part del sector sud i central del litoral i prelitoral, com a la mateixa ciutat de Barcelona, però també a cotes altes del Pirineu i Prepirineu Oriental, Osona, al Montsec i a l’àrea del Montseny. En canvi, ha estat lleugerament freda a alguns sectors de les comarques de Ponent i oest del país, com ara el Segrià, la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell, punts del Pirineu occidental, a la serra de Prades i també al Solsonès i el Berguedà.
A la major part de les estacions de la XEMA, gestionades per l’SMC, la temperatura mitjana de la tardor ha presentat valors molts semblants als climàtics.
 
Tres mesos ben diferents
El balanç de temperatura de la tardor és el resultat de tres mesos amb comportaments ben diversos. El setembre va resultar fred arreu, especialment a les parts més elevades del Pirineu occidental. Va ser el setembre més fred des del 2015. Aquestes anomalies negatives de la temperatura van ser causades per la retirada de la massa tropical com a conseqüència del flux del nord que va afavorir l’entrada de masses d’aire més fresques procedents d’altes latituds.
L’octubre, per contra, va resultar càlid a bona part del país, i molt càlid a les parts més elevades del territori, a Osona i a punts de l’altiplà Central, com a conseqüència de la  persistència anticiclònica. Aquesta  va inhibir les masses d’aire fred procedent d’altes latituds, provocant que la temperatura estigués per sobre dels valors normals.
El darrer mes de l’estació va ser més contrastat. Termomètricament, va ser normal o fred a Catalunya, a punts de la serralada Prelitoral, delta de l’Ebre, altiplà Central, Prepirineu, les Alberes i a la conurbació de Barcelona, va resultar càlid.
Switch to mobile version