Autor Societat
26 Novembre 2017 a 18:00

“Josep Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència (1977-1980)”

Exposició organitzada per la Diputació de Barcelona

Diba exposicio Tarradellas

Amb motiu de la celebració del 40è aniversari del retorn del president de la Generalitat de Catalunya a l’exili, Josep Tarradellas, la Diputació de Barcelona ha organitzat l’exposició: “Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència” que s’ha pogut visitar durant els darrers mesos (inaugurada el passat 27 de juny) i que ha finalitzat aqusta setmana amb més d’un miler de visites i on més d’un centenar d’alumnes de secundària i batxillerat, de la demarcació de Barcelona, han pogut conèixer més de prop la figura d’en Tarradellas.

Un repàs al moment polític

“Tarradellas. La legitimitat d’una doble presidència” ha explicat de quina manera i des de quins àmbits va construir-se la legitimitat del retorn de Josep Tarradellas, ara fa 40 anys, per posar en marxa la nova Generalitat i el llegat polític immediat que va suposar. A més, ha posat de relleu que, per donar cobertura jurídica, orgànica, pressupostària i de funcionament, Tarradellas també va ser nomenat president de la Diputació de Barcelona.

L’exposició ha estat formada per cinc plafons retro il·luminats que han repassat la trajectòria política des de la presidència a l’exili fins als referents que va tenir en aquell moment, passant per la construcció del retorn, l’assoliment d’un acord per la legalitat i la simbologia del moment.

A la mostra també s’ha projectat el documental “Una certa manera de governar”, que explica qui era i com governava Tarradellas, les seves relacions amb Madrid, la visió d’home d’Estat, sota la  mirada de personalitats entrevistades: Carles Puigdemont, Mercè Conesa, Joan Josep Folchi, Josep Fornas, Montserrat Catalan, Francesc Martí, Josep M. Triginer, Ramon Espasa, Narcís Serra, Miquel Roca i Junyent i, Josep M. Bricall.

L’exposició també ha comptat amb una cronologia sota el títol “Dos anys i mig de doble presidència”, que comença amb el nomenament de Josep Tarradellas com a president de la Diputació i de la Generalitat al setembre-octubre de 1977 i acaba amb la convocatòria d’eleccions de l’abril de 1980. El visitant també ha pogut veure un collage que il·lustra la relació de la ciutadania i dels partits polítics amb el retorn de Tarradellas i, un vitrall amb objectes de l’època, com el passaport expedit per entrar a Espanya o la vara de president de la Diputació, entre d’altres.

 

Switch to mobile version