Autor Societat
21 Agost 2017 a 15:00

El dispositiu d’assistència psico-social segueix en funcionament

Per a afectats, els seus familiars i víctimes dels atemptats

SEM // Imatge cedida per la Generalitat

SEM // Imatge cedida per la Generalitat

Paral·lelament al dispositiu dels Mossos d’Esquadra, continua en marxa el dispositiu d’assistència psico-social d’atenció a afectats, víctimes i familiars dels atemptats de Barcelona i Cambrils.
El dispositiu de la Generalitat, que en el cas de Barcelona és conjunt amb l’Ajuntament de Barcelona, implica diversos departaments del Govern com Presidència, Interior, Salut, Justícia, Exteriors, a més dels Ajuntament de Barcelona i Cambrils, AENA-Aeroport de Barcelona-El Prat, Creu Roja, el cos consular acreditat a Barcelona i altres organismes i institucions que col·laboren coordinadament com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i diversos Ministeris.
Des del primer moment que es va tenir coneixement d’un atemptat que havia produït múltiples víctimes a Barcelona, Protecció Civil de la Generalitat va coordinar amb la Direcció General d’Atenció Ciutadana (012) l’activació d’un telèfon gratuït (amb 300 línies i amb un total de 148 operadors) d’atenció i informació sobre els atemptats a familiars de possibles víctimes i també d’informació a la ciutadania sobre les afectacions causades pel dispositiu de seguretat i els serveis posats a disposició dels afectats.
Aquest telèfon (900400012), que fa atenció telefònica en diferents idiomes ha atès fins el moment més de 9.000 trucades de ciutadans d’arreu. També es va reforçar el servei del Telèfon d’Emergències 112 de Catalunya per atendre les trucades derivades dels atemptats.
La matinada de dijous a divendres, i coordinadament amb AENA, CUESB (Ajuntament de Barcelona), Mossos d’Esquadra, IMLC, Creu Roja i els diferents consolats, es va establir un dispositiu (que segueix operant) d’acollida i recepció de familiars de possibles víctimes mortals i ferits a l’Aeroport de Barcelona-El Prat.
Els familiars eren acollits per equips d’atenció psco-social en sales específiques habilitades, informats i traslladats als diferents centres sanitaris en el cas dels ferits i en el cas de les possibles víctimes mortals eren traslladats a la Ciutat de la Justícia, seu de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC).
A la Ciutat de la Justícia es van habilitar des del primer moment espais per atendre als familiars de les víctimes que estan operatius les 24 hores del dia, i en els que han treballat 24 forenses de l’IMELC realitzant autòpsies, equips de policia científica obtenint mostres ante-mortem, equips d’atenció psico-social del Centre d’urgències i emergències socials de Barcelona (CUESB)  de l’Ajuntament de Barcelona i de l’Oficina d’Atenció a la Víctima del Delicte (OAVD)  del Departament de Justícia, amb el suport de personal de Creu Roja.
A més, un servei d’intèrprets facilitava l’atenció als familiars estrangers i un equip de Mossos d’Esquadra de proximitat realitzaven, en el seu cas, la comunicació oficial de la mort a la família amb presència d’un psicòleg i prèvia autorització judicial. Tot aquest dispositiu ha comptat des del principi amb la col·laboració dels consolats corresponents en el cas dels estrangers. A més, Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat des del primer moment amb l’Oficina de Atención a las Víctimas del Terrorismo (Ministerio de Interior).
El dispositiu també preveu des del seu inici l’acompanyament a familiars per realitzar gestions que poguessin necessitar realitzar com anar a un hospital a veure a altres familiars ferits o anar a recollir pertinences personals que van restar en el lloc dels fets.
Des dels primers moments i fins divendres al matí va estar operatiu un punt d’atenció a afectats en l’Hotel Avinguda Palace on equips especialistes psico-socials van atendre afectats que es trobaven en la zona de l’atemptat però no estaven ferits i veïns i turistes que no podien accedir a domicilis i hotels més propers a la zona de l’atemptat.
Igualment, el CUESB (Ajuntament de Barcelona) va habilitar des del primer moment la seva seu al carrer Llacuna de Barcelona un dispositiu per acollir familiars d’afectats ferits. Durant la primera nit 19 persones van passar-hi la nit i 130 persones van ser-hi ateses en contacte amb els consolats i amb presència de psicòlegs i traductors en el cas dels estrangers.
Addicionalment, en tots els centres sanitaris on hi ha hagut afectats atesos hi ha treballat psicòlegs i treballadors socials del sistema de Salut per atendre als afectats i als seus familiars, conjuntament amb els professionals del SEM.
Switch to mobile version