Autor Sanitat
4 Febrer 2017 a 18:00

L’activitat gripal epidèmica a Catalunya segueix baixant

Mantenint-se encara en intensitat moderada

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

L’activitat gripal epidèmica a Catalunya es manté, com la setmana anterior, en un nivell d’intensitat moderat, però tendirà a disminuir en els propers dies. Durant la setmana del 23 al 29 de gener els casos de grip han tornat a descendir per tercera setmana consecutiva, passant dels 243,69 casos per 100.000 habitants fins als 186,78. Aquesta taxa està, per sisena setmana consecutiva, per sobre del llindar epidèmic establert enguany, en 110,7 casos. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2016-2017).
Els casos de grip han disminuït en tots els grups d’edat, especialment entre els menors de 5 anys i els majors de 64. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, durant aquesta setmana se n’han produït 11 en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada un total de 464, tots ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, el 55,4% no estaven vacunats.
Es recorda que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 26 de gener a l’1 de febrer, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han atès un total de 14.582 urgències hospitalàries, un 7,2% més que la setmana anterior (13.599 atencions). D’aquestes, 12.202 corresponen a població adulta, mentre que la resta –2.380, un 19,5%- correspon a població pediàtrica.
Pel que fa a l’activitat dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS, en aquesta setmana s’han registrat 732.307 visites, el que suposa un 16,8% menys que la setmana anterior. Pel que fa als centres d’atenció continuada (CUAP’s i Punts d’Atenció Continuada), s’han atès 42.988 visites, el que suposa un 8,7% menys que la setmana anterior.
Per últim, el 061 CatSalut Respon ha atès 30.337 consultes; això esdevé un 3,7% menys que la setmana anterior, però un 10,6% més respecte l’any anterior per aquestes dates.
Seguint el compromís del Departament de Salut de millorar l’anàlisi de les dades d’activitat sanitària, s’està treballant per disposar de dades globals automatitzades de tots els dispositius sanitaris de Catalunya, incloent-hi també els que no estan gestionats per l’ICS. Es preveu que aquesta informació del global de la xarxa estigui disponible properament.
En tot cas, sí es disposa de dades d’hospitals no gestionats per l’ICS que entre el 26 de gener i l’1 de febrer han atès un total de 12.045 persones als serveis d’urgències. En aquest sentit, al Parc Taulí es van atendre 2.440 urgències (un 0,5% més respecte la setmana anterior), al Consorci Sanitari de Terrassa 2.114  (+6,3%), a l’Hospital Clínic 2.497 (+7,4%), a l’Hospital de Granollers 2.228 (+4,7%) i a l’Hospital de Sant Pau 2.766 (+7,2%).
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al següent enllaç: Canalsalut.gencat.cat/grip
Switch to mobile version