Autor Sanitat
24 Febrer 2017 a 10:00

L’activitat epidèmica de la grip es dóna per finalitzada

La taxa de síndromes gripals cau fins els 73,24 casos per 100.000 habitants

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Dos mesos després de l’inici de l’epidèmia de grip a Catalunya, aquesta ja es pot donar per finalitzada. I és que una setmana més, de fet per sisena consecutiva, l’activitat gripal a Catalunya ha continuat disminuint. En concret, del 13 al 19 de febrer, els casos de grip han tornat a baixar, passant dels 98,76 casos per 100.000 habitants fins als 73,24, el que es correspon ja amb un nivell d’activitat epidèmica basal, amb tendència a continuar disminuint la propera setmana. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2016-2017), el qual, per aquesta temporada, havia establert el llindar epidèmic en els  110,7 casos per 100.000 habitants.

Els casos de grip han disminuït en tots els grups d’edat. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, durant aquesta setmana se n’ha produït 1 en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada un total de 577, tots ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, el 58,4% no estaven vacunats.
Es recorda que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 16 al 22 de febrer, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han atès un total de 14.635 urgències hospitalàries, un 1,7% més que la setmana anterior (14.385 atencions). D’aquestes, 12.142 corresponen a població adulta, mentre que la resta –2.493, un 20,5%- corresponen a població pediàtrica.
Pel que fa a l’activitat dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS, en aquesta setmana s’han registrat 718.977 visites, el que suposa un 0,7% menys que la setmana anterior. Pel que fa als centres d’atenció continuada (CUAP’s i Punts d’Atenció Continuada), s’han atès 40.580 visites, el que suposa un 1,3% menys que la setmana anterior.
Per últim, el 061 CatSalut Respon ha atès 32.413 consultes; això esdevé un 0,1% més que la setmana anterior i un 13,1% més respecte l’any anterior per aquestes dates.
Seguint el compromís del Departament de Salut de millorar l’anàlisi de les dades d’activitat sanitària, s’està treballant per disposar de dades globals automatitzades de tots els dispositius sanitaris de Catalunya, incloent-hi també els que no estan gestionats per l’ICS. Es preveu que aquesta informació del global de la xarxa estigui disponible properament.
En tot cas, sí es disposa de dades d’hospitals no gestionats per l’ICS que entre el 16 i el 22 de febrer han atès un total de 9.081 urgències. En aquest sentit, al Parc Taulí es van atendre 2.605 urgències (un 3,7% més respecte la setmana anterior), al Consorci Sanitari de Terrassa 2.224 (+4%), a l’Hospital Clínic 2.524 (+3,4%) i a l’Hospital del Mar 1.728 (-3,2%).
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Switch to mobile version