Autor Sanitat
20 Gener 2017 a 10:00

L’activitat gripal a Catalunya es manté en intensitat moderada

La taxa d’aquesta setmana, 282,6 per 100.000 habitants

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

L’activitat gripal epidèmica a Catalunya es manté, com la setmana anterior, en un nivell d’intensitat moderat, i tendirà a mantenir-se en els propers dies. Així, durant la setmana del 9 al 15 de gener, els casos de grip han descendit dels 343,96 per 100.000 habitants fins als 282,6. Aquesta taxa està, per quarta setmana consecutiva, per sobre del llindar epidèmic establert enguany, en 110,7 casos. Aquestes són algunes de les dades recollides al Pla d’Informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC, temporada gripal 2016-2017).
Els casos de grip han disminuït en tots els grups d’edat. Pel que fa als ingressos hospitalaris greus pel virus de la grip, durant aquesta setmana se n’han produït 29 en els hospitals de la xarxa sentinella, i des de l’inici de la temporada un total de 236, tots ells per virus gripal A i amb múltiples factors de risc. A més, la gran majoria, el 89%, no estaven vacunats.
Es recorda que és important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 12 al 18 de gener, els professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS) han atès un total de 13.837 urgències hospitalàries, un 2,1% menys que la setmana anterior (14.138 atencions). D’aquestes, 11.650 corresponen a població adulta, mentre que la resta –2.187, un 18,8%- correspon a població pediàtrica.
Pel que fa a l’activitat dels Equips d’Atenció Primària de l’ICS, en aquesta setmana s’han registrat 747.361 visites, el que suposa un 40% més que la setmana anterior com a conseqüència de la finalització del període de vacances de Nadal. Pel que fa als centres d’atenció continuada (CUAP’s i Punts d’Atenció Continuada), s’han atès 45.301 visites, el que suposa un 23,1% menys que la setmana anterior.
Per últim, el 061 CatSalut Respon ha atès 32.331 consultes; això esdevé un 5,3% menys que la setmana anterior, però un 23,7% més respecte l’any anterior per aquestes dates.
Seguint el compromís del Departament de Salut de millorar l’anàlisi de les dades d’activitat sanitària, s’està treballant per disposar de dades globals automatitzades de tots els dispositius sanitaris de Catalunya, incloent-hi també els que no estan gestionats per l’ICS. Es preveu que aquesta informació del global de la xarxa estigui disponible properament.
En tot cas, sí es disposa de dades d’hospitals no gestionats per l’ICS que entre el 12 i el 18 de gener han atès un total de 14.593 persones als serveis d’urgències. En aquest sentit, al Parc Taulí es van atendre 2.537 urgències (un 1,8% més respecte la setmana anterior), al Consorci Sanitari de Terrassa 1.984 (-8,2%), a l’Hospital Clínic 2.404 (-1,6%), al Moisès Broggi 1.168 (-14,7%), a l’Hospital de Granollers 2.177 (-0,8%), a l’Hospital del Mar 1.558 (-4,9%) i a l’Hospital de Sant Pau 2.765 (+2,6%).
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al següent enllaç: Canalsalut.gencat.cat/grip
Switch to mobile version