Autor Societat
21 Gener 2017 a 18:00

Balanç de l’onada d’aire fred

D’aquesta setmana

llevaneus

Al llarg del dimarts 17 de gener de 2017 una massa d’aire molt fred provinent de l’interior del continent europeu va arribar a Catalunya impulsada per forts vents del nord-est. Després de l’abundant nevada caiguda entre els dies 13 i 16 a tot el Pirineu, aquesta massa d’aire continental seca i freda va implicar una forta baixada de la temperatura a tot el país, amb cel serè però ambient molt fred, especialment a les àrees de muntanya.

Valors de temperatura mínima
Quan es produeix l’arribada d’una massa d’aire fred, la baixada de temperatura sempre es fa palesa en primer lloc a les àrees de muntanya, especialment a les cotes mitjanes i altes. No és fins que afluixa el vent que la temperatura mínima pot baixar més a les valls i fondalades, així com prop de la costa.
Al llarg del dimarts 17 va ser l’àrea del Pirineu i del Prepirineu la que va registrar un refredament més important, fins al punt que els valors més baixos a l’alta muntanya de l’episodi es van assolir ja a primera hora del matí. Va ser llavors quan les estacions de la XEMA situades a major altitud, al voltant dels 2.500 m, van arribar a fregar els -20 ºC. Concretament, l’estació de Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, va registrar una mínima de -19,7 ºC, la més baixa mesurada per les estacions de la XEMA des de l’onada de fred del febrer del 2012, que va deixar amb un valor mínim de -23,2 ºC a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà.
El dimarts 17 es va superar el llindar d’SMP per fred a més d’un terç de les estacions de la XEMA (63 de 180), situades a cotes altes del Pirineu i Prepirineu, però també a diversos sectors del litoral i prelitoral Central i Nord. D’altra banda, el vent va fer que la temperatura de sensació fos molt baixa al llarg de tot el dia.
La taula següent mostra els valors mínims de temperatura registrats al llarg de l’episodi per les estacions d’alta muntanya de la XEMA, situades per sobre dels 1.800 m d’altitud. Gairebé totes es van assolir el primer dia de la fredorada:
 El dimecres 18 es va produir la matinada més freda de l’episodi a la majoria de comarques, amb una temperatura sota zero a gairebé tot el país, llevat del delta de l’Ebre, alguns punts del cap de Creus i el centre de la ciutat de Barcelona. Prop de tres quartes parts de les estacions de la XEMA (127 de 180) van superar el llindar d’avís per fred, repartides per tot el país llevat dels dos extrems, on el vent encara va impedir un major refredament nocturn. La taula següent detalla les estacions de la XEMA fora de l’àmbit de l’alta muntanya que han registrat valors de -10 ºC o inferiors al llarg de l’episodi, la majoria d’elles situades a les valls del Pirineu i encapçalades per l’excepcional valor de -21,6 ºC a l’estació de Das – Aeròdrom (la Cerdanya)
La matinada del dijous 19 la temperatura es va començar a recuperar a la major part del país, tant per la presència d’una massa d’aire lleugerament més càlida com sobretot per l’arribada de nuvolositat a l’est del Principat. Ja no va glaçar a molts sectors del litoral Central i Sud però una cinquena part de les estacions de la XEMA (35 de 180) encara van superar el llindar d’avís per fred, moltes d’elles situades a l’Empordà, on el vent del nord pràcticament va encalmar.
Excepcionalitat de l’onada d’aire fred
Més enllà del cas aïllat del fons de la Cerdanya, l’episodi de fred no es pot considerar excepcional, ja que n’hi ha hagut de relativament recents que han estat més destacats. Concretament, l’onada de fred del febrer del 2012 va resultar clarament més intensa, sobretot a l’alta muntanya, i molt més persistent, ja que es va allargar durant dues setmanes.
Aproximadament la meitat de les estacions de la XEMA no registraven una temperatura tan baixa des del 2012, mentre que la resta tenen precedents encara més recents. Les dues úniques excepcions són les de la ja citada Das – Aeròdrom (Cerdanya) i la de Gimenells (Segrià), que dimecres va registrar -8,5 ºC de mínima, la temperatura més baixa des de l’1 de març de 2005.
Així, al llarg de l’episodi no hi ha hagut cap de les 139 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades que hagi registrat la mínima absoluta de la seva sèrie. De totes maneres, 3 estacions han superat la seva temperatura més baixa en un mes de gener: el Canós (Segarra), Das – Aeròdrom (Cerdanya) i Alguaire (Segrià).
Switch to mobile version