Autor Economia
15 Setembre 2016 a 10:00

CriteriaCaixa i Repsol venen a Global Infrastructure Partners un 20% de la seva participació en Gas Natural

L’import de la venta ha estat de 3.802 milios d’euros

Edificis de CaixaBank a Barcelona

Edificis de CaixaBank a Barcelona // Imatge del web Wikimedia Commons (Foto: Jordi Ferrer)

CriteriaCaixa i Repsol, SA (Repsol) han assolit un acord amb Global Infrastructure Partners (GIP) per a la venda del 20% del capital social de Gas Natural per un import total de 3.802 milions d’euros. CriteriaCaixa i Repsol venen a GIP, respectivament cadascuna d’elles, 100.068.934 accions, representatives d’un 10% del capital social de Gas Natural, per un import de 1.901 milions d’euros, el que equival a un preu de 19 euros per acció.

CriteriaCaixa es manté com principal accionista de Gas Natural, amb una participació del 24,4%, mantenint una influència significativa en la societat. La plusvàlua consolidada generada per a CriteriaCaixa per la transmissió d’aquest 10% ascendeix a 218 milions d’euros.

Isidre Fainé, president de CriteriaCaixa, s’ha mostrat satisfet per la continuïtat del projecte de Gas Natural, inversió històrica del Grup “la Caixa” i de Repsol, que ha superat amb èxit els nombrosos canvis del sector energètic, tant a nivell nacional com internacional, i per la incorporació de GIP a l’accionariat de Gas Natural, donat que significa un valuós reforç per fer-hi front als reptes que afronta la centenària companyia.

Una vegada completada la compravenda d’un 10% de la seva participació en Gas Natural, les ràtios de capital regulatori del Grup CriteriaCaixa milloraran de manera significativa (+165 pb en CET1 regulatori).

Compromisos relatius al govern corporatiu de Gas Natural

Com a conseqüència d’aquest acord de compravenda, CriteriaCaixa i Repsol han acordat finalitzar el pacte de concertació sobre Gas Natural, subscrit l’11 de gener del 2000 entre ambdues entitats i modificat posteriorment el 16 de maig de 2002, el 16 de desembre de 2002 i el 20 de juny de 2003.

D’altra banda, CriteriaCaixa, Repsol i GIP han assumit, en el contracte de compravenda, certs compromisos relatius al govern corporatiu de Gas Natural que tenen per objecte la composició del seu Consell d’Administració i de les seves Comissions.

Així, s’ha acordat que la representació en el consell serà proporcional a la participació que es mantingui en la Societat: 4 consellers per a Criteria, 3 per a Repsol i 3 per a GIP. La resta de consellers correspon a 1 executiu i 6 independents. D’altra banda, s’estableix que, en les altres comissions, els tres accionistes mantinguin el mateix número de representants.

Tancament de l’operació

El tancament de la compravenda – previst per a finals de setembre – està condicionat a què s’implementin en els òrgans de Gas Natural els canvis derivats dels compromisos de govern corporatiu anteriorment referits, i a què es prevegi en el Reglament del Consell d’Administració de Gas Natural una majoria reforçada de dos terços dels Consellers pel que fa a determinades matèries reservades (bàsicament, l’adquisició o alienació d’actius significatius, l’aprovació del pressupost i el pla estratègic, la modificació de la política de dividends o la subscripció o modificació de contractes materials).

Descripció de Global Infrastructure Partners (GIP)

Global Infrastructure Partners (GIP) és un fons d’infraestructures independent que inverteix en països de l’OCDE i en determinats països emergents. GIP planifica inversions a llarg termini tant en actius individuals, com en carteres d’actius o en companyies relacionades amb les infraestructures, principalment en sectors com energia/utilities, recursos naturals, transport, distribució d’aigua i tractament de residus. GIP té la seva seu central als EUA.

Switch to mobile version