Autor Societat
3 Agost 2016 a 10:00

Un juliol amb temperatures elevades

La distribució de la precipitació ha estat irregular

Temperatura mitjana mensual

Temperatura mitjana mensual

La situació meteorològica del mes de juliol ha estat caracteritzada per un predomini de la massa d’aire subtropical que ha provocat una temperatura per damunt dels valors normals. Malgrat la presència quasi continuada d’aquesta massa, el desplaçament de l’anticicló atlàntic al nord de la seva ubicació habitual, ha comportat a les nostres contrades un lleuger flux del nord que ha mantingut a ratlla la temperatura i no s’han produït grans calorades. Tan sols cal destacar la que es va registrar entre els dies 17 i 21, quan els valors termomètrics es van enfilar lleugerament per sobre dels 39 ºC en alguns punts del Prepirineu occidental i prelitoral Nord.
En general, durant aquest període, els valors van estar entre els 35ºC i els 38 ºC a molts punts de l’interior de Catalunya, uns valors gens excepcionals per l’època de l’any. En canvi el pas d’un front entre els dies 13 i 15 de juliol, que va deixar tempestes al litoral Central, va provocar un flux del nord al país amb un descens tèrmic destacable. A sis estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es va assolir la temperatura més baixa de les seves sèries en un mes de juliol. Salòria (2.451 m) i Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló ubicades al Pirineu; Montesquiu i Viladrau a Osona; Alguaire a la plana de Lleida; i Cunit al litoral Central.
Aire fred en alçada
Aquesta situació general també va afavorir el pas de sistemes frontals, desfigurats en superfície però acompanyats d’aire fred en alçada, que juntament amb la temperatura moderadament alta en superfície, van poder inestabilitzar l’atmosfera i la formació de tempestes, afectant de manera molt irregular a Catalunya. Com és normal en aquesta època de l’any, van descarregar de forma esporàdica amb una intensitat molt forta, superant el llindar de 20 mm en 30 minuts o fins i tot, el de 40 mm en 30 minuts. A continuació es descriuen breument els episodis més destacats registrats durant el mes.
Tempestes del dia 4 al 8 de juliol
L’episodi va estar caracteritzat per un embossament d’aire fred en alçada que es va acabar deslligant del corrent general, creuant el nostre territori.
·         Les quantitats destacades registrades a la XEMA i la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) van ser: 61,6 mm a Setcases – Hostal Pastuira (XOM, Ripollès); 47,5 mm a Sant Joan de Toran (XOM,  Val d’Aran); i 42,3 mm a la Pobla de Segur (Pallars Jussà).
·         Durant aquests dies es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a: 24,8 mm el dia 7 a Ulldeter (2.410 m); 22.4 mm el dia 8 a Santa Coloma de Queralt; i 21,4 mm el dia 7 a la Pobla de Segur.
Del 20 al 23 de juliol
Entre els dies 20 i 23 es va produir un nou episodi de tempestes en relació a un solc que va creuar el país, afectant especialment al Prelitoral i Prepirineu.
·         Les quantitats més destacades al llarg del període registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 91,3 mm a Blancafort (Conca de Barbera); 74,6 mm a Sant Salvador de Guardiola (Bages); i 73,6 mm a Sant Joan de Toran (Val d’Aran).
·         Durant el dia 22 es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a punts del Prelitoral i Prepirineu, però cal destacar que es va superar el llindar de 40 mm en 30 minuts a Blancafort (60,6 mm) i a l’Espluga de Francolí (42,5 mm).
Del 25 al 27 de juliol
Com a conseqüència d’un solc amb aire fred en alçada es van produir tempestes entre els dies 25 i 27, que van afectar bàsicament el Prepirineu i la plana de Vic.
·         Les quantitats més destacades al llarg del període registrades a les estacions gestionades per l’SMC van ser: 63,1 mm al Port del Comte (2.316 m), al Solsonès; 54,0 mm a Vic (Osona); i 49,1 mm  a Gurb (Osona).
·         Durant el dia 27 es va superar el llindar de 20 mm en 30 minuts a: Gurb es van enregistrar 33,1 mm; al Port del Comte (2.316 m) es va arribar fins als 24,3 mm; finalment al Santuari de Queralt (el Berguedà) es van mesurar 23,5 mm.
 
Valors termomètrics lleugerament càlids
El juliol ha estat càlid a gran part de Catalunya, especialment a l’extrem nord-oriental, Prepirineu, Catalunya Central i Prelitoral. En canvi, ha estat normal a cotes altes del Pirineu occidental, amplis sectors del pla de Lleida, el Garraf i el delta de l’Ebre (vegeu figura 1). Aquests valors d’anomalia tèrmica han estat conseqüència, d’una banda, de la massa d’aire subtropical que ha afectat Catalunya durant gran part del mes, i d’altra banda, del flux del nord que va afectar el país com a conseqüència del desplaçament de l’anticicló atlàntic al nord de la seva ubicació habitual.
Distribució de la precipitació molt irregular
 
La distribució de la precipitació ha estat molt irregular si bé a gran part del territori ha estat sec o molt sec. En canvi, ha estat plujós a punts del Prepirineu, del Litoral i Prelitoral, i molt plujós a punts del sud del Bages, de l’altiplà Central i a la conca del Francolí (figura 2). Aquests valors d’anomalia de precipitació han estat conseqüència de la disposició dels centres d’acció durant el mes de juliol, afavorint el pas de sistemes frontals, desfigurats en superfície però acompanyats d’aire fred en alçada que, juntament amb la temperatura moderadament alta en superfície, van poder inestabilitzar l’atmosfera i la formació de tempestes que van afectar de una manera molt irregular a Catalunya.
A continuació es mostren les estacions gestionades per l’SMC en les quals la precipitació acumulada durant el juliol ha superat els 80 mm.
Nom de l’estació
Comarca
PPT (mm)
Setcases – Hostal Pastuira (XOM)
Ripollès
147,2
Sant Joan de Toran (XOM)
Val d’Aran
139,7
Puig-reig (XOM)
Berguedà
101,7
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
99,9
Blancafort
Conca de Barberà
99,3
Certascan (2.400 m)
Pallars Sobirà
86,8
el Port del Comte (2.316 m)
Solsonès
86,3
Llac Redon (2.247 m)
Val d’Aran
85,9
la Pobla de Segur
Pallars Jussà
83,7
Sasseuva (2.228 m)
Val d’Aran
80,0
Switch to mobile version