Autor Societat
22 Juny 2016 a 10:00

La primera edició dels Benviguts a Pagès rep més 12.500 visitants

Hi van participar gairebé 200 explotacions agràries i ramaderes

Benviguts a Pagès

Benviguts a Pagès

“Èxit total i sense pal∙liatius”. Així valorava l’organització de Benvinguts a Pagès aquesta primera edició del projecte. Durant aquest cap de setmana, gairebé 200 explotacions agràries i ramaderes d’arreu de Catalunya han fet jornades de portes obertes gratuïtes perquè la ciutadania conegués  de prop el món de pagès i el producte que s’hi produeix  Malgrat el mal temps de dissabte, més de 12.500 persones han fet visites a les cases de pagès.

Algunes de les explotacions han arribat a rebre gairebé 500 visitants només en el matí d’ahir diumenge, el dia amb més afluència de públic, i un percentatge important han superat els 250 visitants al llarg del cap de setmana. Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Fundació Alícia, el Departament d’Empresa i Coneixement, a  través de  l’Agència  Catalana de  Turisme,  i  el  departament d’Agricultura, Ramaderia,  Pesca  i Alimentació, amb la col∙laboració de Patronats de Turisme de les Diputacions provincials, Consells Comarcals i altres agents locals.

La valoració dels organitzadors és molt positiva i estan convençuts que l’èxit d’aquesta primera edició garanteix la continuïtat del Benvinguts a Pagès, amb un cap de setmana de portes obertes cada any, per posar en valor el món rural, el turisme d’interior i el potencial de la gastronomia catalana, una oportunitat per veure on neix allò que mengem.

 Els visitants han estat majoritàriament famílies i apassionats de la gastronomia, però també cal destacar grups de gent gran, parelles joves sense quitxalla i alguns grups de turistes estrangers que han volgut participar de la iniciativa. Al Benvinguts a Pagès s’hi ha pogut veure des de granges i ramats, fins a cellers, camps d’oliveres, producció de mel o sidra, plantes aromàtiques, pescadors, horta, etc.

Els visitants, a part de veure les finques, hortes, camps, granges i obradors, també podien tastar gratuïtament els productes de les explotacions i comprar‐ne. Aquest era un dels objectius del Benvinguts a Pagès: donar a conèixer el producte local i de proximitat perquè la ciutadania el valori i el compri durant tot l’any.

 Els visitants d’enguany han apostat per fer visites de proximitat, i les comarques amb més afluència han estat les de Barcelona i Girona. El repte de cara a les properes edicions és aconseguir un repartiment més equilibrat en tot el territori català.

Una pagesia absolutament compromesa amb el projecte

Si alguna cosa es detectava a mesura que avançava el cap de setmana era el compromís ferm i absolut de la pagesia amb el Benvinguts a Pagès. A cada explotació participant, els pagesos, pageses i familiars que atenien els visitants ho feien amb professionalitat i sabien transmetre el seu amor per la terra i pel producte. Aquest és un dels valors que més han destacat els visitants durant aquest cap de setmana, que han descobert, en ocasions ben a prop de casa, un món que desconeixien i que els ha acostat a paisatges, tradicions i producte que són la base de la gastronomia catalana.

Un projecte de país

Benvinguts a Pagès també ha comptat amb la participació de 225 restaurants que han ofert el menú Benvinguts a Pagès amb producte de temporada i de proximitat, uns 230 allotjaments que ofereixen ofertes especials de cap de setmana, i gairebé 60 activitats complementàries ‐organitzades per entitats i col∙lectius diversos‐ que han volgut posar el seu gra de sorra a donar valor al producte i a la terra. En total, gairebé 700 propostes diferents per un cap de setmana que ha sumat administració i empresa privada amb l’objectiu comú de reivindicar el món rural.

Benvinguts a Pagès és un dels actes centrals de la nominació d’enguany de Catalunya com a Regió Europea de la Gastronomia 2016. La cuina catalana s’ha convertit en un model gastronòmic a seguir.

Switch to mobile version