Autor Societat
1 Juny 2016 a 10:00

Catalunya consolida la posició en atraure estudiants internacionals dels programes Study Abroad

El 84% dels alumnes d’aquests programes de mobilitat internacional són dels EUA

Study Abroad // Imatge cedida per la Generalitat

Study Abroad // Imatge cedida per la Generalitat

Catalunya consolida  la seva posició capdavantera en l’atracció d’estudiants internacionals dels programes Study Abroad, especialment procedents dels Estats Units. Segons l’últim balanç corresponent al curs 2014-2015, més de 3.000 estudiants de diferents nacionalitats van fer una estada a Catalunya en el marc d’aquests programes de mobilitat, dels quals el 84% eren estatunidencs. Les següents nacionalitats més nombroses són l’alemanya, les sud-americanes (Uruguai i Brasil) i les asiàtiques (Xina i Taiwan).
Actualment, les universitats catalanes ofereixen 53 programes Study Abroad que tenen com a principal característica que són de curta durada. Normalment, d’un semestre o un any acadèmic complet, tot i que també hi ha cursos d’estiu.
En els últims cinc cursos, la participació en els programes Study Abroad s’ha anat incrementant dins d’un volum estable d’estudiants que consolida la posició de Catalunya com a destinació per aquest tipus d’estades.
2010-11
2011-12
2012-13
2013-14
2014-2015
2.579
2.586
2.770
2.909
3.007
Els estudiants Study Abroad no accedeixen a la universitat escollida pel sistema habitual d’admissió, ni tampoc estan vinculats a un programa d’intercanvi o un conveni bilateral. Cada universitat estableix la normativa de matriculació en aquests programes. Els cursos acostumen a impartir-se en anglès en aules on també hi ha presència d’estudiants de grau i màster, i són equivalents a 6 crèdits.
Les accions impulsades pel sistema universitari català en aquest tipus de programes de mobilitat internacional han afavorit l’atracció d’estudiants estrangers, especialment nord-americans. Fins divendres, una delegació formada per representants del Govern i de les universitats catalanes presenta l’oferta d’estudis en la fira internacional NAFSA, la més important del món en l’àmbit de l’educació superior, que està especialitzada en programes Study Abroad. Aquesta és la cinquena edició en què Catalunya hi participa i, en la mateixa línia, també hi serà present a mitjans de setembre en el saló europeu més important, l’EAIE, que se celebra a Liverpool (Regne Unit).
Alumnes internacionals de grau, màster i doctorat
A banda dels programes de mobilitat internacional, el sistema universitari català també aposta per continuar avançant en l’atracció d’estudiants estrangers en els estudis de graus, màster i doctorat per consolidar la internacionalització del sistema. Així, la matriculació d’estudiants estrangers s’ha incrementat un 13,44% en els últims tres cursos i ja superen els 23.000 alumnes, segons les dades corresponents al curs 2014-2015.
10-11
11-12
12-13
13-14
14-15
Graus
7.685
8.906
9.460
10.174
10.597
Màster
5.011
5.740
5.807
5.710
6.331
Doctorat
5.381
5.818
5.827
6.048
6.287
Total sistema
18.077
20.464
21.094
21.932
23.215
Total sistema (%)
7,80%
7,83%
8,23%
8,62%
9,12%
L’evolució de les matriculacions d’estudiants estrangers situen el nivell d’internacionalització de Catalunya al nivell de de països com Dinamarca o Països Baixos.
Presentació del sistema universitari català
En l’edició d’enguany de la fira NAFSA, que se celebra a Denver (Estats Units), la delegació catalana organitza una presentació del sistema universitari que tindrà lloc avui al Helen Bonfils Theatre Complex Denver Center for the Performing Arts.
Durant tots els dies del saló, l’estand Study in Catalonia. Welcome to the Universities of Catalonia posarà a disposició dels visitants  diferents publicacions i documentació en anglès de les universitats catalanes, així com informació sobre com estudiar a Catalunya (Study in Catalonia, Passport to Catalonia), el programa de màsters (Master’s Programm) i les Guies de conversa universitària, entre d’altres. Paral·lelament, el Govern català ofereix la web www.studyincatalonia.com per facilitar informació als estudiants estrangers. El portal recull els principals programes de postgrau d’excel·lència de les universitats catalanes.
Així mateix, s’organitzaran diferents sessions de treball per donar a conèixer les possibilitats d’estudiar i fer recerca a Catalunya, i impulsar acords perquè estudiants i professors de les universitats catalanes participin en programes d’intercanvi amb institucions estrangeres, com l’iniciat l’any passat amb el SUNY, el sistema universitari de Nova York.
Switch to mobile version