Autor Economia
29 Abril 2016 a 14:00

Consideracions de CECOT a les dades de l’EPA

Del primer trimestre del 2016

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé

El secretari general de la patronal Cecot, David Garrofé // Imatge del web de la Cecot

Des de la Cecot consideren que les les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre reflecteixen la tendència positiva del mercat laboral, tot i que aquesta millora de l’ocupació cada vegada té ritmes més lents.

La patronal ha destacat que l’economia espanyola continua creant ocupació a bon ritme en termes interanuals (3,3%). Entre el primer trimestre de 2016 i el mateix període de 2015 el nombre d’ocupats va augmentar en 574.800 persones, donant lloc a les xifres més elevades des de l’any 2007. No obstant això, cal aprofundir en les reformes que estimulin l’activitat econòmica i estableixin un marc jurídic flexible, que afavoreixi la capacitat d’adaptació de les empreses als cicles econòmics i facin possible la creació d’ocupació a mesura que es consolida la recuperació.

La dilatació en les formacions de Governs, segons Cecot, no ajuden a la presa de decisions per part de les empreses i emprenedors per la incertesa que generen. I a les portes d’unes noves eleccions “aquestes incerteses es multipliquen”, afirma David Garrofé, secretari general de la Cecot, que afegia “la convocatòria d’unes noves eleccions és una mala notícia per al sector econòmic ja que s’atura la capacitat de posar en marxa qualsevol reforma”.

A criteri de la Cecot, l’Administració central, no ha estat capaç d’aprofitar la tendència positiva en relació a l’activitat empresarial per activar i desplegar mecanismes de millora i de correcció del mercat de treball que ja estaven aprovats dins del text de la Reforma Laboral. Uns mecanismes que, de segur, haguessin incrementat l’ocupació i haguessin reduït la contractació temporal. Es parla de reindustrialització i d’indústria 4.0 però el cert és que “l’actual marc laboral no permet la flexibilitat necessària per poder implementar models o relacions laborals com les que requerirà aquest tipus d’indústria que no té a veure amb la indústria tradicional”.

Perquè les empreses facin efectiva la seva previsió de mantenir les plantilles o fins i tot incrementar-les en aquest any 2016, cal tenir en compte, segons la Cecot, que els factors econòmics i el context polític que estem vivint afecten i afectaran directament aquestes perspectives, i poden provocar la ralentització en la creació d’ocupació que estàvem experimentant els últims mesos. No obstant, la patronal catalana té una visió optimista en quant a la reducció de l’atur per aquest any 2016.

Pel que fa al col·lectiu dels joves, des de la Cecot considerem que l’atur continua sent elevat entre la població de menys de 25 anys. “Recordem que hi ha més programes i línies de suport que mai relacionades amb la formació i l’ocupació per als joves”, afirma David Garrofé, i afegeix, “que no s’utilitzen per desconeixement d’una banda i per una incorrecta transposició dels programes europeus relatius al Pla de Garantia Juvenil que s’han definit a Espanya”.

Molts d’aquests requisits per programes de Garantia Juvenil no s’adapten a la realitat de l’entorn, ni a les necessitats dels joves, ni a les de les empreses i segons Cecot caldria una revisió d’aquests criteris perquè els programes donessin els resultats desitjables.

Continuant en el col·lectiu de joves, també és necessari impulsar un nou model educatiu en relació a la formació professional que permeti la seva inserció al mercat de treball”, conclou Garrofé.

Switch to mobile version