Autor Articles i estudis
4 Març 2016 a 12:00

Decidir-se per una opció o una altra és una qüestió de consens entre neurones

Decidir-se per una opció // Imatge UPF

Decidir-se per una opció // Imatge UPF

Revela un model computacional que explica el mecanisme a través del qual es calcula la confiança en una decisió
Un treball publicat a Scientific Reports per Andrea Insabato i Gustavo Deco, investigadors del Centre de Cognició i Cervell de la UPF

La confiança en una decisió és una característica fonamental de l’experiència subjectiva dels éssers humans. Ens permet estimar els resultats de prendre una decisió i,  per aquest motiu,  està lligada a funcions cognitives molt complexes com ara la consciència.

Un estudi publicat el 24 de febrer a la revista Scientific Reports, proposa un nou model computacional que explica el mecanisme que permet calcular la confiança en una decisió.

Un treball en què hi han participat Andrea Insabato i  Gustavo Deco (ICREA), investigador i director del Centre de Cognició i Cervell (CBC), respectivament, del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, amb investigadors de les universitats Torcuato di Tella i de Buenos Aires (Argentina) i de Columbia (EUA).

Les poblacions neuronals emeten el seu vot

En la literatura especialitzada, els models clàssics assumien que, quan calia decidir entre dues alternatives, intervenien dues poblacions de neurones, cadascuna d’elles integrava l’evidencia sensorial percebuda i l’acció es decidia per una de les dues alternatives possibles. Aleshores, en el model clàssic, la confiança en una decisió es codificava a partir de l’activitat de les dues poblacions neuronals implicades, o sigui segons el balanç de l’evidencia sensorial integrada.

Ara bé, recents descobriments en la influencia de l’evidencia sensorial sobre la confiança en la decisió contradiuen els models clàssics. Els autors del treball a Scientific Reports proposen un nou model que pot explicar aquestes noves troballes. A diferència del paradigma clàssic, en aquest nou model intervindrien moltes poblacions neuronals que integrarien l’evidencia sensorial quasi independentment unes de les altres.

Un model en el qual “la decisió final es calcula a partir d’un procés de “vot” entre les poblacions neuronals implicades, com passa en les decisions presses col·lectivament pels humans (ex.: en les votacions democràtiques), de manera que l’opció que obté més del 50% de vots és l’elegida”, ha explicat Andrea Insabato, coautor de l’estudi.

“Així doncs, la confiança en les decisions es calcula a partir de la variabilitat en l’activitat de les poblacions neuronals que intervenen”, conclouen els autors d’aquest treball

UPF

Switch to mobile version