Autor Societat
20 Novembre 2015 a 18:00

Una onada de fred arriba a Catalunya

Acompanyada d’una nevada al Pirineu

 

Gràfica onada // Imatge cedida per la Generalitat

Gràfica onada // Imatge cedida per la Generalitat

El Servei Meteorològic de Catalunya informa de l’arribada d’una massa d’aire molt fred, empesa pel fort vent del nord i oest, que afectarà Catalunya de manera progressiva a partir de dissabte 21 de novembre. A més, anirà acompanyada d’una important nevada al Pirineu.

L’episodi s’iniciarà dissabte amb una forta ventada de component oest que es farà notar a gran part de Catalunya amb ratxes màximes que podran superar els 90 km/h, sobretot en zones de muntanya. Diumenge i dilluns el fort vent girarà a component nord i es restringirà als cims del Pirineu, del Prepirineu, a les Terres de l’Ebre i a l’Empordà, fet que alterarà notablement l’estat de la mar al nord de la Costa Brava, on les onades podran superar els 2.5 m d’alçada.

La temperatura començarà a baixar dissabte al nord de Catalunya. La davallada es farà palesa a la resta del territori entre diumenge i dilluns i la fredorada es mantindrà ben bé fins dimecres. La temperatura baixarà entre 5 i 10 graus en general, tant la màxima com la mínima. Es preveuen glaçades entre moderades i fortes al Pirineu i Prepirineu, entre febles i moderades a la Depressió Central i al prelitoral i de puntuals i febles al litoral. Els valors mínims més baixos s’enregistraran entre dilluns i dimecres, quan el vent afluixi.

Un bon indicador de la magnitud de la irrupció d’aire fred és la temperatura a 850 hPa.  La seva traducció a la temperatura de superfície no és directa, ja que depèn de variables com el vent o la cobertura nuvolosa. Malgrat això, a la vertical de Barcelona aquesta temperatura a 1500 metres d’alçada baixarà des dels 14 ºC de divendres fins els aproximadament    -2 ºC de diumenge, és a dir, una caiguda de 16 ºC en 48 hores.

A més, a partir de dissabte a la tarda i durant diumenge es preveu una nevada que afectarà tot el Pirineu. A banda, entre diumenge i dilluns no es descarta alguna precipitació local en forma de ruixat de neu granulada o calabruix a punts de la meitat est.

A causa d’aquesta previsió el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i onatge.

Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat.

Switch to mobile version