Autor Societat
12 Novembre 2015 a 15:00

41 famílies participen en una nova edició del projecte ‘Energia per a tothom’

Permet un estalvi potencial d’uns 300 euros anuals de mitjana per llar

L’equip de Rubí Brilla ofereix consells d’eficiència energètica a les famílies amb l’objectiu que puguin reduir les factures energètiques // Imatge cedida per l'Ajuntament de Rubí

L’equip de Rubí Brilla ofereix consells d’eficiència energètica a les famílies amb l’objectiu que puguin reduir les factures energètiques // Imatge cedida per l’Ajuntament de Rubí

La nova edició del projecte ‘Energia per a tothom’, que el consistori rubinenc està duent a terme dins la iniciativa de foment de l’eficiència energètica i les energies renovables Rubí Brilla, està ajudant un total de 41 famílies amb dificultats per pagar el seu consum energètic. Aquestes llars se sumen a les més de 150 que ja van beneficiar-se d’aquest projecte en fases anteriors (120 l’any 2013 i 36 l’any 2014).

Estudiants de la UPC han dut a terme les auditories energètiques als habitatges seleccionats per detectar quin tipus de subministraments tenen contractats i si utilitzen sistemes poc eficients, com ara bombetes d’alt consum o estufes incandescents.

Un cop realitzades aquestes auditories, l’equip del projecte Rubí Brilla ha realitzat un informe personalitzat que recull l’estalvi potencial de cada llar, així com tot un seguit de mesures i recomanacions que poden contribuir a aconseguir-lo. Alguns dels canvis proposats són el canvi massiu de bombetes o la reparació d’aparells i cablejats. Aquests canvis són sufragats per l’Ajuntament de Rubí, qui hi destina enguany 8.000 euros. En aquest sentit, aquest novembre es substituirà la il·luminació més ineficient d’aquests cases per LED i en cinc d’aquests habitatges també es durà a terme millores per evitar les filtracions d’aire que pateixen. Amb aquestes millores escalcula que aquestes famílies podran reduir la factura anual uns 300 euros de mitjana.

Les famílies participants han rebut formació en l’àmbit de l’eficiència energètica per poder entendre les factures de la llum i se’ls ha facilitat informació sobre quins són els electrodomèstics que consumeixen més. També se’ls ha donat consells per aplicar mesures d’eficiència que no tenen cap cost com és omplir els espais lliures de la nevera amb garrafes d’aigua, ja que una nevera buida consumeix més que si està plena.

Paral·lelament, l’equip de Rubí Brilla també ha acompanyat les famílies en tot el procés de tramitació de canvis en el contracte de la llum per aconseguir condicions més econòmiques, com ara passar al mercat regulat (PVPC), baixar la potència contractada (en la majoria dels casos fins a 2,3kW) i contractar la tarifa de discriminació horària (2.0 DHA).

També s’ha assessorat les famílies participants a l’hora de sol·licitar el bo social elèctric, un recurs força desconegut entre la població i que comporta un 25% de descompte a la factura de la llum. Actualment tenen dret a aquesta ajuda els domicilis amb una potència contractada per sota dels 3kW, les persones de 60 anys o més amb una pensió mínima, els majors de 60 anys amb una pensió no contributiva (jubilació/invalidesa) i l’antic SOVI, les famílies nombroses i els domicilis amb tots els membres a l’atur.

 

2n Congrés Rubí Brilla
Aquest serà un dels temes que es tractaran en el marc del 2n Congrés nacional Rubí Brilla pel canvi de model energètic, concretament a la taula rodona dedicada a la cultura energètica.

El congrés, que se celebrarà aquest divendres a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, comptarà  amb la presència d’experts de renom com l’expert en polítiques energètiques i president d’N2E, Javier García Breva; el director general de GeoAtlanter i membre de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético, Jorge Morales; la titulada en Gestió i Administració Pública, directora general d’Ecooo i coordinadora de la Plataforma por un Nuevo Modelo Energético , Cote Romero; o la periodista, assessora en processos de transició energètica municipal i directora dels documentals #Oligopoly2. El imperio eléctrico contra todos (Premio Eurosolar 2013) i #OligopolyOFF. Empieza la revolución energética ciudadana, Alba del Campo.

Switch to mobile version