Autor Política
13 Setembre 2015 a 16:00

El 15 d’octubre de 2015 proclamat Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i repressió franquista

Coincideix amb l’afusellament de Companys

Guerra Civil Espanyola // Imatge del web de Wikipedia

Guerra Civil Espanyola // Imatge del web de Wikipedia

El Govern ha acordat  proclamar el 15 d’octubre de 2015 Dia Nacional en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i les víctimes de la repressió de la dictadura franquista. La data coincideix amb el 75è aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys, màxim representant institucional dels ciutadans d’aquest país i únic president escollit democràticament de l’Europa occidental que ha estat executat pel feixisme.
El Govern es compromet a adoptar les mesures necessàries per donar coneixement públic d’aquest acord a les diverses institucions catalanes i als ciutadans i organitzacions, en especial a víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista i les seves famílies, així com a entitats memorialistes relacionades amb Catalunya.
Aquest acord de Govern dóna compliment a la Llei 13/2007, de 31 d’octubre, del Memorial Democràtic, i, en especial, a la referència que s’hi fa en el preàmbul al necessari reconeixement memorial a totes les víctimes, així com a les nombroses resolucions del Parlament de Catalunya en relació amb la Guerra Civil i la posterior dictadura franquista.
També té en compte l’existència de pluralitat de memòries, que han de ser reconegudes sense ressentiments i de forma constructiva, i les diverses iniciatives que s’han posat en marxa per a l’esclariment de la veritat i la reparació moral i simbòlica de totes les víctimes i supervivents.
A més, s’ajusta a les nombroses resolucions i informes dels diversos organismes de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), i en particular a l’Informe amb data 22 de juliol de 2014 del relator especial de l’ONU sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, després de la seva visita a Catalunya el gener de 2014.
Switch to mobile version