Autor Societat
11 Juliol 2015 a 15:00

La Cambra de Terrassa presenta “Rubí Brilla” com a cas d’èxit

És un model de referència en gestió d’eficiència energètica

Iván Olivares, de Circutor // Imatge cedida per la Cambra de Terrassa

Iván Olivares, de Circutor // Imatge cedida per la Cambra de Terrassa

La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa va presentar dos projectes a la conferència final del projecte europeu GRASP d’eficiència energètica que es va celebrar a Patras (Grècia) els 28 i 29 de maig. Aquests van ser “Rubí Brilla”, promogut per l’Ajuntament de Rubí, i “Autoconsum zero injecció”, de Circutor. Tots dos són casos d’èxit en gestió d’eficiència energètica.

Els dos projectes rellevants de la demarcació promouen l’estalvi del consum energètic i la reducció de l’impacte ambiental. El projecte “Rubí Brilla” ofereix un pla d’acció orientat a millorar la competitivitat del sector industrial de Rubí mitjançant la promoció, el suport i el desenvolupament de serveis en l’àmbit de l’eficiència energètica dirigits a mantenir i reforçar les empreses presents al municipi i amb incentius per atraure noves empreses que es desenvolupin en el sector de les energies des d’una perspectiva renovable i d’eficiència.

El projecte s’ha desenvolupat en el marc dels objectius del consistori rubinenc d’ampliar la reducció de les emissions industrials d’acord amb el compromís adquirit en el Pacte dels Alcaldes pel qual es preveu assolir una reducció del 20% en les emissions de CO2 fins al 2020 i un augment d’un 20% de l’ús d’energies renovables i eficiència energètica. El projecte va ser presentat per Irene Pérez, responsable del Departament de Projectes Europeus de l’Ajuntament de Rubí.

Per la seva part, el projecte “Autoconsum amb zero injecció” ofereix solucions en la gestió i millora de la qualitat de l’energia elèctrica aprofitant els recursos renovables que la produeixen. En aquest sentit, integra la generació d’energia distribuïda per la xarxa mitjançant aplicacions per aautoconsum de l’energia solar tant instantani con diferit, garantint la injecció a xarxa d’excedents, per a aplicacions industrials, edificis de serveis i residencials.

Amb més de 40 anys d’experiència i sis centres de producció a Espanya i la República Txeca, Circutor desenvolupa unitats per millorar l’eficiència energètica i sistemes de generació i autoconsum d’energia elèctrica a partir de fonts renovables. El projecte va ser presentat per Iván Olivares, director de Vendes i Màrqueting de Circutor.

El projecte europeu GRASP, que es va iniciar el 2013, promou la introducció de criteris d’eficiència energètica en els processos de compra de les administracions públiques. En aquest sentit, el projecte ha desenvolupat una plataforma electrònica transnacional (TMN) que promou la interacció de mètodes d’eficiència energètica i ús d’energies renovables amb la participació d’empreses i operadors públics i privats. En l’àmbit de l’eProcurement, una eina (eGPP) que facilitarà els processos de compra pública amb l’ús de criteris verds, amb especial accent en les fonts d’energia renovables i en l’eficiència energètica, i esta orientada a administracions públiques que vulguin contractar serveis o productes eficients i sostenibles i les pimes vinculades al sector verd que ofereixin productes o serveis d’aquestes característiques.

A aquestes dues plataformes, TMN i eGPP s’hi pot accedir des de la pàgina web del projecte. Les plataformes electròniques han estat presentades a empreses i administracions locals per tal que les puguin fer servir en els seus processos de compra verda. En aquest projecte europeu, hi participen 13 entitats de 8 països europeus: Espanya, França, Itàlia, Malta, Xipre, Albània, Grècia i Bòsnia. El promotor del projecte és la Universitat de Patras (Grècia) i a Espanya, hi participen com a socis les Cambres de Terrassa i de Castelló.

Switch to mobile version