Autor Economia
14 Juny 2015 a 14:00

La Generalitat presenta els 7 plans d’actuació

Impulsaran la indústria a Catalunya

Presentació dels plans d'actuació // Imatge del web Gencat.cat

Presentació dels plans d’actuació // Imatge del web Gencat.cat

La Generalitat va presentar el passat dimecres a Manresa els plans d’actuació dels 7 àmbits que s’han definit per impulsar la indústria a Catalunya. L’estratègia industrial catalana continuarà avançant amb l’objectiu de recuperar l’activitat industrial fins assolir, l’any 2020, el 25% del PIB. L’acte, dirigit a empresaris de la Catalunya Central, ha anat a càrrec d’Antoni Ma. Grau, director general d’Indústria, i ha comptat amb la participació de GEST!, l’Associació de Professionals Sèniors al servei del Territori, i Juli Gendrau, delegat del Govern a la Catalunya Central.

En total han estat més de 300 les empreses catalanes que han participat activament en el disseny de les 158 actuacions concretes, algunes de les quals ja estan en marxa. L’estratègia industrial posa l’accent en les pimes que caracteritzen el teixit industrial català i ha prioritzat actuacions que s’emmarquen en l’impuls a la internacionalització, la innovació i la col·laboració empresarial per guanyar en dimensió, totes elles adaptades a les característiques de cada un dels 7 àmbits.

Algunes de les actuacions més destacades són la posada en marxa de la plataforma Catalonia Food Network dins les indústries alimentàries, la creació d’una plataforma d’assaigs clínics per captar projectes de recerca de primer nivell internacional o la creació d’un consorci per a la fabricació de la moto elèctrica a Catalunya. L’estratègia industrial, alineada amb el RIS3 que impulsa la Unió Europea, és una aposta per fer de Catalunya un país capdavanter a Europa a partir d’una tradició i base industrial sòlides. És una iniciativa d’impuls públic i lideratge privat, focalitzada en les petites i mitjanes empreses catalanes.

Les principals actuacions dels 7 àmbits industrials es centren a les indústries alimentàries, sector que suma 2.500 empreses a Catalunya, que facturen conjuntament 24.000 milions d’euros. En el marc de les actuacions de les indústries agroalimentàries, es crearà enguany la plataforma Catalonia Food Network per cohesionar el sector i impulsar la promoció internacional. A les indústries de la química, l’energia i els recursos, s’agrupen la química, l’energia, l’aigua i els materials, i suma 27.000 milions d’euros de facturació. Una de les actuacions principals és posicionar Catalunya com a pol químic del sud d’Europa, intensificant l’atracció d’inversió estrangera. També s’impulsarà l’economia verda i circular al sector, i s’avaluarà la viabilitat d’una planta pilot de biorefineria.

Als sistemes industrials, s’agrupen les empreses proveïdores dels processos productius d’altres empreses manufactureres, suma prop de 70.000 treballadors i 10.000 milions d’euros de facturació. Les actuacions inclouen l’impuls de la internacionalització del sector a través d’ACCIÓ i la creació del Clúster de Manufactura Avançada. A les indústries del disseny, es comprenen els sectors de la moda i l’hàbitat, amb més de 6.500 empreses que facturen 17.800 milions d’euros. S’impulsarà la creació de la plataforma BCN Style Network, que donarà a conèixer les capacitats productives de la moda catalana. Altres actuacions destacades tenen l’objectiu d’impulsar la formació professional dual.

A les indústries de la mobilitat sostenible, el sector suma 42.000 milions d’euros de facturació i té 188.000 treballadors. Les actuacions més immediates contemplen treballar per tal de crear un consorci per a la fabricació de la moto elèctrica a Catalunya  i l’impuls del transport ferroviari dels productes del sector. A les indústries de la salut i ciències de la vida, l’àmbit representa 80.000 treballadors i un volum de negoci de 20.000 milions d’euros. Es contempla donar suport a la creació d’una plataforma de bioinformàtica per al tractament de grans volums de dades, i la posada en marxa d’un segell de reconeixement de l’activitat innovadora de les pimes catalanes. També, s’impulsarà la creació d’una plataforma d’assaigs clínics per captar projectes de recerca de primer nivell internacional.

Finalment, a les indústries culturals i basades en l’experiència, s’agrupa tota l’activitat econòmica al voltant de la cultura, la comunicació, el turisme, l’esport i la creativitat funcional. Suma el 9,6% del PIB i el 14% dels ocupats a Catalunya. Com a actuació immediata destaca la creació de la xarxa The Experience Network, que impulsarà la col·laboració entre les empreses dels quatre subsectors per posar en marxa projectes conjunts i oferir esdeveniments integrats. També es dissenyarà la targeta T-Experiències, un carnet que sumarà activitats culturals, turístiques i esportives.

Switch to mobile version