Autor Cultura
29 Abril 2015 a 16:00

Sant Jordi tanca amb dades positives

Els exemplars venuts han crescut un 4%, i la facturació, un 6%

Brindis de Sant Jordi // Imatge del web Gencat.cat

Brindis de Sant Jordi // Imatge del web Gencat.cat

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, Antoni Daura, president del Gremi de Llibreters, Patrici Tixis, president de la Junta del Gremi d’Editors de Catalunya, i Albert Pèlach, president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, han donat a conèixer les xifres de balanç de venda i lectura de la Diada de Sant Jordi pel que fa als llibres més venuts, els autors més destacats i les xifres generals de vendes.

La Diada d’enguany ha tancat amb un increment d’exemplars venuts del 4% i un increment de facturació del 6% respecte el 2014. En total, s’han venut 1.530.000 llibres, dels quals un 53,59% estaven escrits en català i un 46,41%, en castellà. També s’ha registrat un increment en la facturació del 6%, fet que situa les vendes de llibres per Sant Jordi en els 20,35 milions d’euros.

Respecte el nombre de títols, s’han venut un total de 43.070 títols, el doble que l’any anterior (22.571). Aquests 43.070 títols es distribueixen en 10.319 de ficció, 17.348 de no ficció i 15.402 d’infantil i juvenil. S’ha doblat la varietat de títols adquirits, i el pes dels 10 llibres més venuts sobre el total és del 6,49%. Respecte el pes de les llengües en aquests títols, el 32,87% dels títols han estat en llengua catalana i el 67,13% en llengua castellana.

La trobada també ha comptat amb representants de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, el PEN català, Guionistes Associats de Catalunya, l’Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalana, Espais Escrits i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

La revetlla de Sant Jordi a les Biblioteques d’enguany ha comptat amb 148 equipaments participants respecte els 121 equipaments que van participar l’any passat. S’han organitzat un total de 210 activitats, en les quals han participat un total de 7.350 persones. Mascarell va donar l’enhorabona a tots els agents implicats en la Diada de Sant Jordi per fer “una jornada excel·lent en termes culturals i cívics i també editorials perquè les xifres que es presenten són molt positives”. També va apuntar que cal seguir treballant i que la manera de fer-ho “ha de ser la cooperació entre gremis, administracions i la Generalitat. Si treballem plegats i bé, guanyarem efectivitat i més lectors amb més freqüència lectora”.

Daura va ressaltar que “hem trencat la tendència dels darrers anys i comencem a remuntar poc a poc”, i va reafirmar la voluntat “des del sector i les administracions treballar per enfortir les nostres empreses per ser més ferms i potents”. Pèlach va declarar que “amb les dades que han donat, ens hem de felicitar tots” i “celebrem que els tres llibres més venuts són en llengua catalana”. Finalment, Tixis va dir que “ha sigut el millor Sant Jordi dels darrers anys i hem d’estendre aquesta tendència al llarg de l’any”.

Switch to mobile version