Autor Societat
6 Abril 2015 a 14:00

La Plataforma Aigua és Vida presenta el Pacte Social de l’Aigua

Vuit forces polítiques catalanes el signaran

Acte de presentació del Pacte

Acte de presentació del Pacte // Imatge cedida per la Plataforma Aigua és Vida

La Plataforma Aigua és Vida va presentar el dimecres el Pacte Social de l’Aigua, un document que aposta pel reconeixement de l’aigua com un dret humà i fomenta la seva gestió pública, sostenible, participativa i transparent, amb criteris de sostenibilitat i justícia social. Nombroses organitzacions socials i vuit forces polítiques van signar el Pacte per implementar-lo i integrar-lo en els seus respectius programes electorals.

Jordi Giró, president de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), va manifestar que “la situació a Catalunya, amb una gestió privada que afecta al 83% de la població, ens porta a la necessitat de plantejar aquest Pacte, amb l’objectiu de reforçar una tendència que està en alça i a nivell tant català com mundial ja és imparable: la remunicipalització de l’aigua”. També va afirmar que “cal anar vàries passes més enllà en la prestació d’aquest servei bàsic, apostant per formes de gestió més democràtiques i transparents”.

Ramon Clariana, de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Terrassa i de la Taula de l’Aigua del mateix municipi, va declarar que “aquest Pacte engrana perfectament amb els moviments locals de lluita per la defensa de l’aigua, com el de Terrassa, on recuperarem la gestió de l’aigua el 2016”, i va afegir que “el moviment veïnal ha d’apostar per la municipalització de l’aigua perquè forma part de la lluita per la defensa dels drets socials del veïnat, i del bé comú”.

Moisès Subirana, de la Plataforma Aigua és Vida, va destacar que “el Pacte recull les reivindicacions del moviment de l’aigua, havent-se també presentat a altres parts de l’Estat amb el suport de totes les forces polítiques a excepció de Ciutadans i el PP”. A Catalunya s’han adherit al Pacte CUP, ERC, EUiA, ICV, Movimiento RED, Barcelona en Comú, Podem i Procés Constituent, destacant les absències de CiU, PSC, Ciutadans i PP.

Ada Colau, candidata de Barcelona en Comú per Barcelona, es va comprometre a “treballar per la municipalització de l’aigua a Barcelona i àrea metropolitana, així com exigir que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) faci públic l’informe de recomanacions de 64 pàgines que els hi adreçat l’Oficina Antifrau sobre les irregularitats al voltant de la creació de l’empresa mixta”. Per la seva banda, Alfred Bosch, diputat al congrés i alcaldable d’ERC a Barcelona, es va mostrar a favor de la “gestió i titularitat pública de l’aigua, i que aquesta no sigui un monopoli”.

Maria Rovira, candidata de les CUP a Barcelona, va assegurar que la seva formació “ja està aplicant la remunicipalització a Arenys de Munt i ha alertat dels perills del tractat de lliure comerç que s’està negociant entre la UE i els EUA, conegut com a TTIP”. David Companyon, diputat d’EUiA, va denunciar la perversió de les aliances público-privades i va assenyalar que casos com el de Montornès del Vallès, on s’ha remunicipalitzat el servei, “són el camí a seguir”.

Joan Herrera, Co-coordinador d’ICV, va dir que “l’aplicació del Pacte s’ha de veure reflectit en la recuperació d’Aigües Ter-Llobregat i la municipalització a Barcelona”. Òscar Guardingo, secretari de Participació i Relacions amb la societat civil de Podem, va expressa que “cal assegurar una dotació mínima universal de 100 litres per persona i dia”. Finalment, Arcadi Oliveres, portaveu de Procés Constituent, va manifestar la importància “d’avançar cap a models de gestió que incloguin la solidaritat amb els diferents pobles del món on l’accés a l’aigua encara no està garantit”.

Aigua és Vida, formada per nombroses entitats i organitzacions socials, farà un seguiment dels compromisos adquirits per les forces polítiques firmants del Pacte per assegurar que se n’implementa el seu contingut.

Switch to mobile version