Autor Política
22 Abril 2015 a 16:30

ICV: “Els Ajuntaments necessiten fer un gir cap a l’esquerra per reclamar una millor sanitat pública”

“Alguns projectes s’aturen per manca de voluntat política”

ICV presenta les seves mesures en matèria de sanitat // Foto: Marta Casas

ICV presenta les seves mesures en matèria de sanitat // Foto: Marta Casas

Aquest migdia, ICV ha presentat algunes de les seves propostes en matèria de sanitat, una competència que, tal com ha expressat Ramon Capolat, “malauradament és petita a nivell municipal“. Per això l’han acompanyat a la presentació, la diputada d”ICV-EUiA al ParlamentMarta Ribas; i el president de la coalició, Joan Herrera.

Marta Ribas ha explicat algunes de les iniciatives que ICV-EUiA ha dut al Parlament en relació a l’àmbit sanitari de Rubí i del Vallès Occidental. Segons ha explicat la diputada, “el Vallès Occidental està infradotat en serveis sanitaris“, i entre les principals reclamacions del grup hi ha un quart CAP a Rubí, i la construcció d’un nou hospital que donaria servei als habitants de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal, descongestionant així l’Hospital de Terrassa i la Mútua. Aquestes accions estaven previstes en un pla de xoc específic que contemplava, entre d’altres, aquestes inversions, però “no només no s’han fet, sinó que encara hem anat enrere, i és que les llistes d’espera a l’Hospital de Terrassa han augmentat fins un 93%“.

En aquest sentit, Marta Ribas ha explicat que, fa uns dies, ICV-EUiA va presentar una proposta de resolució al Parlament, per tal que es revisés l’execució d’aquest pla de xoc, i també perquè es reobrissin els llits tancats a l’Hospital de Terrassa i els serveis d’urgència que manquen a Rubí. Aquesta proposta, però, no va ser aprovada, pels vots contraris de CiU i d’ERC. El que sí que es va aprovar, però, és la creació d’una comissió específica que inclogui els grups municipals amb representació als Plens, professionals de la sanitat i usuaris del sistema, per tal de revisar el pla de Salut al Vallès Occidental. Marta Ribas, però, té clar que “aquesta Comissió no es durà a terme si no hi ha una batalla constant des dels Ajuntaments, i des dels diversos moviments en defensa de la Sanitat Pública“, i ha afegit que “és per això que els Ajuntaments necessiten unes majories que reivindiquin la participació“.

Per la seva banda, Ramon Capolat ha explicat algunes de les accions que Iniciativa per Catalunya – Verds posarà en marxa, per tal de garantir un bon servei sanitari, i que es veuen limitades per la manca de competències municipals en aquesta matèria. Per això, es basen, principalment, en perseguir i reclamar a la Generalitat els projectes que han quedat aturats, “en alguns casos per manca de voluntat política per part de l’Ajuntament i també de la Generalitat“; en reclamar, com ja s’ha acordat anteriorment, tot i que no s’ha efectuat, l’augment de la freqüència del pas del bus que connecta Rubí amb l’Hospital de Terrassa; en reclamar que s’activi la comissió de seguiment del traspàs de serveis de l’Ajuntament de Rubí al Consorci Sanitari de Terrassa, o en reclamar, com ICV ja va fer mesos enrere, que les baixes per jubilació o malaltia del CAP Anton de Borja es cobreixin, ja que aquestes baixes afecten molt directament a l’atenció als pacients.

Finalment, el diputat Joan Herrera, ha lamentat que “CiU assegura que es pot fer més amb menys recursos, i això és mentida. No es pot aconseguir una bona sanitat pública tancant llits, no cobrint baixes del personal sanitari. I malauradament, ERC dóna suport a aquestes polítiques de retallades aplicades pel Govern“. En aquest sentit, Herrera considera necessari que els Ajuntaments facin “un gir a l’esquerra“, que permetrien aturar les retallades i la degradació del servei, i “girar cap a l’esquerra vol dir que Iniciativa aconsegueixi uns bons resultats“, també a la ciutat de Rubí, on ha considerat que “la millor opció perquè una ciutat treballadora com Rubí faci un gir a l’esquerra és l’opció d’Iniciativa, que treballarà per garantir uns bons serveis públics a la ciutadania“.

Preguntat per si la qüestió nacional centraria les eleccions municipals, Joan Herrera ha expressat que “qui digui que les eleccions estan centrades en la independència, és perquè vol tapar altres qüestions“, i ha afirmat que “la nostra prioritat és el rescat social i la millora dels serveis públics“.

Switch to mobile version