Autor Cultura
6 Abril 2015 a 11:30

Cultura adapta els ajuts a les arts escèniques a les necessitats actuals

L’objectiu és garantir una certa estabilitat

"Sota zero" de la companyia La Peleona, a la Sala Atrium

“Sota zero” de la companyia La Peleona, a la Sala Atrium // Imatge cedida per la Sala Atrium (Foto: Nicolas Jódar)

El Departament de Cultura ha realitzat una remodelació dels ajuts a les arts escèniques per tal d’adaptar els criteris a les necessitats actuals del sector. D’aquesta manera es pretén racionalitzar i ordenar el suport a aquest tipus d’arts, crear un sistema d’ajuts eficaç, i fomentar les contractacions i creació de públics.

L’any 2014, el pressupost va augmentar un 16,48% respecte a l’any anterior, passant d’11.641.398€ durant el 2013 al 13.559.477€ al llarg de l’any passat. Respecte al nombre de beneficiaris d’aquests ajuts, van augmentar un 52,87% passant de 365 a 558.

Aquests ajuts estan distribuïts en cinc apartats: Suport a la creació, suport a la producció, suport a l’exhibició, suport a la generació de mercats, i suport a la creació de públics. Uns ajuts dissenyats a partir del diàleg amb els professionals del sector.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, va afirmar el passat dilluns quan es va realitzar la presentació de la remodelació dels ajuts, que “creiem que aquest sistema és el més eficient que hem tingut mai. El sistema que teníem havia envellit notablement. Totes les modificacions van destinades al que és quasi un lema: més qualitat, més feina per als professionals del sector i més públic”.

Entre les principals novetats dels ajuts d’enguany, destaca la remodelació del suport pluriennal al desenvolupament i la producció teatrals. Així, el Departament de Cultura ha seleccionat 30 empreses – companyies, productores i sales amb producció pròpia – de les 56 que es van presentar a la convocatòria, i que es distribueixen en tres categories segons la seva antiguitat i capacitat de producció.

Segons el director general de Creació i Empreses Culturals, Jordi Sellas, un dels principals canvis respecta a convocatòries anterior és “la voluntat de professionalitzar i garantir a les companyies una estabilitat, de manera oberta per tal que totes les companyies puguin accedir a aquest ajut tinguin la trajectòria que tinguin”. D’aquesta manera, la convocatòria preveia cinc empreses amb una capacitat de producció més àmplia – categoria A –, deu empreses amb capacitat de producció mitjana – categoria B –, i quinze empreses de capacitat de producció menor – categoria C –.

La convocatòria s’ha fet d’una banda, amb la voluntat de seleccionar empreses que comencen la seva trajectòria i que fins ara no havien trobar una línia d’ajuts per a elles; i de l’altra, per tal que els professionals disposin d’uns recursos estables i així puguin estudiar els projectes detingudament.

Nou sistema d’ajuts a les arts escèniques 2015.

Switch to mobile version