Autor Cinema, teatre i televisió
7 Abril 2015 a 18:00

Crítica cinematogràfica: Lore

I si tot en el que creus fos una mentida?

Lore

Lore

DRAMA. Alemanya. Estrenada: 2012. Dirigida per: Cate Shortland. Repartiment: Saskia Rosendahl, Nele Trebs, André Frid, Mika Seidel. Durada: 109 min

Què va passar amb els alemanys pertanyents a les SS després de la Segona Guerra Mundial? Lore és una adolescent filla d’un general i una activista nazi que es veu obligada a viure una odissea a l’Alemanya de la primavera de 1945, l’Alemanya dividida pels aliats. Una trama dura, diferent i enfocada des d’un punt de vista cruel i a la vegada innocent però que no cerca tocar la fibra sensible ni l’empatia.

El film narra les desventures per les que passa una noia en plena adolescència mentre s’encarrega que ella i els seus 4 germans arribin a casa la seva àvia. Una odissea tant externa, una caminada de més de 500 quilòmetres des de la Selva Negra fins Hamburg, com interna, des del descobriment de la sexualitat fins el desconcert que tot en el que els seus pares creien i li havien inculcat no era més que una visió errònia de la crueltat del nazisme. Lore manca de diàleg però ho compensa amb imatges paisatgístiques que contrasten amb la decadència en la que estan submergits els protagonistes i, plans detalls que expliquen el que les paraules no poden.

Càmera en mà i plans tancats creen una sensació de documental al film juntament amb la imatge granulada i el tractament del color. D’aquesta manera Lore deixa de ser una ficció purament per donar pas a una realitat ficcionada, per tal de mostrar i ensenyar el que poques vegades s’ha vist a la gran pantalla i simplement s’ha pogut llegir en llibres d’història.

Lore transporta a una Alemanya plena de dolor, degradada i que neda cap a l’abisme vista des dels ulls innocents i inexperts d’una noia que madura més aviat del que hauria. Aquesta crueltat i gelor vers els personatges principals es veu clarament contrastada amb la tranquil·litat i serenitat que transmeten el seguit d’imatges de l’entorn per on transcorre la seva odissea.

Cristina Nocete

@crisnocete

Switch to mobile version