Autor Societat
20 Abril 2015 a 16:00

Arriba la 3a edició del programa “Créixer en família”

L’any passat va promoure la parentalitat positiva entre 2.680  mares i pares

Enguany es celebra la tercera edició del programa "Créixer en família" amb la incorporació de nous taller per a la franja dels pares amb fills d'entre 16 i 18 anys

Enguany es celebra la tercera edició del programa “Créixer en família” amb la incorporació de nous taller per a la franja dels pares amb fills d’entre 16 i 18 anys // Imatge del web de la Generalitat

L’any passat, 2.680 persones van participar en els tallers de “Créixer en família” que Benestar Social i Família va organitzar en 38 comarques catalanes. En el marc d’aquest programa s’ofereixen espais de suport als pares i mares interessats a conèixer aspectes que puguin influir de forma positiva en la cura, l’educació i el desenvolupament dels fills i filles, convidant-los a reflexionar i a compartir les seves experiències. Es tracta d’un programa orientatiu, que reforça i dóna eines a les famílies per tal de potenciar el reconeixement i la confiança en les pròpies capacitats dels progenitors.

Ja fa dos anys que Benestar Social i Família implementa “Créixer en família” amb l’objectiu de promoure canvis en els models d’actuació orientats cap a conductes parentals positives que procurin el benestar dels menors i el seu coneixement com a persones.

D’aquesta manera, el departament va oferir l’any passat 155 cicles de tallers gratuïts, que pretenen ser espais d’intercanvi d’experiències entre pares i mares amb fills i filles d’edats similars. Per demarcacions, 78 d’aquests tallers es van celebrar a les comarques de Barcelona, 30 a Girona, 20 a Lleida, 17 a Tarragona, i 10 a les Terres de l’Ebre.

Cada cicle de tallers consta de sis sessions i està conduït per professionals experts en educació i dinàmiques familiars. Les temàtiques van des de l’afecte, l’autonomia i l’autoritat a les estratègies educatives, la resolució de conflictes, les responsabilitats en l’àmbit domèstic, el lleure i l’entorn, el paper educatiu de l’escola i la família extensa.

En les dues primeres edicions, el programa formatiu es va estructurar en quatre grups en funció de l’edat dels fills i filles dels assistents: de 0 a 3 anys, de 3 a 6 anys, de 6 a 12 anys, i de 12 a 16 anys.

La Secretaria de Família ha avaluat el programa a patir del testimoni dels participants de l’edició de 2014, així com també dels formadors. En aquest sentit, quasi la totalitat de les famílies estan molt satisfetes de l’experiència. Més del 90% de les mares i pares destaquen que després d’haver participat al “Créixer en família” han introduït canvis en l’educació de les seves filles i dels seus fills, han posat en pràctica idees apreses durant el cicle i han manifestat que disposen de més recursos educatius.

Cal mencionar que igual que en el 2013, l’any passat el 86,79% dels participants van ser mares, i prop del 70% de les famílies van assistir a totes les sessions que formen cada cicle de tallers. Pel que fa a grup d’edats, la formació dirigida a persones amb fills entre 6 i 12 anys va ser la més sol·licitada. Cal destacar també un increment del 10% en el nombre de participants entre el 2013 i el 2014, un fet que fa que el Departament valori molt positivament aquesta iniciativa que creix quantitativament i qualitativament.

Pel que fa als experts que condueixen i dinamitzen els cicles, la Secretaria de Família va organitzar l’any passat dues sessions formatives, enfocades des de la perspectiva de la criança positiva amb l’objectiu de donar-los suport i potenciar els coneixements d’aquests professionals. En aquestes sessions, l’entitat Vicky Bernadet va impartir una formació en relació a la prevenció dels abusos sexuals per tal de sensibilitzar i apoderar les professionals en la prevenció d’aquest àmbit. El resultats positius d’aquesta formació van provocar l’increment de monogràfics sobre aquest tema durant l’any 2014.

Enguany, “Créixer en família” afronta la seva tercera edició amb la incorporació de nou cicles amb nous tallers dirigits a pares amb fills d’entre 16 i 18 anys. En els tallers d’aquesta franja s’abordaran temes relacionats amb l’orientació professional, la sexualitat i afectivitat, la negociació i la responsabilitat, i l’emancipació, entre d’altres.

Aquest 2015, “Créixer en família” també ofereix en línia un calaix de recursos amb eines per aplicar la parentalitat positiva, organitzats per edats i àmbits temàtics – ser pares i mares, afecte i comunicació, salut i cura, hàbits i conductes, joc i aprenentatge, noves tecnologies, lleure i entorn i xarxes de suport –. L’espai web també pretén esdevenir un punt de trobada virtual i participatiu per a pares i mares.

Per a consultar la previsió de tallers, dates i franges d’edat, així com per inscriure’s, es pot entrar al web del programa.

Switch to mobile version