Autor Política
31 Març 2015 a 16:00

Salvador Esteve fa balanç del seu mandat al capdavant de la Diputació de Barcelona

“Hem invertit més de mil milions d’euros al territori”

El president de la Diputació, Salvador Esteve // Foto: Joan Murcia

El president de la Diputació, Salvador Esteve // Foto: Joan Murcia

Salvador Esteve, president de la Diputació de Barcelona, va presentar ahir al vespre el balanç del seu mandat, davant dels diversos grups polítics, directius i personal de la Diputació i alcaldes del territori. Un mandat que, tal com va explicar, ha estat guiat pel principi que “Catalunya comença a construir-se als pobles i les ciutats” i pel convenciment d’haver “contribuït a garantir uns serveis de proximitat de qualitat per a tothom“, emmirallant-se en el mestratge de Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya i havent-hi dedicat “el doble de recursos que el mandat anterior“.

Esteve va recordar que, per tal d’aconseguir-ho, “hem buscat l’entesa entre els diversos nivells de l’administració, entre sector públic i provat i amb les diverses forces polítiques“, i els resultats han estat “importants plans d’innovació i de millora dels serveix públics, i noves formes de gestió“. “Aquesta feina té una xifra“, va puntualitzar: “en un context econòmic i financer advers, hem invertit més de mil milions d’euros al territori: el doble de recursos econòmics que en el mandat anterior“.

Esteve va recordar les dues grans línies d’aquesta inversió, a partir del Pla de Xarxa de Governs Locals, que ha posat l’accent en les meses de concertació i el Catàleg de serveis, per una banda, i en els plans extraordinàries de solvència financera. A continuació va desgranar els programes estrella de les àrees en què la corporació té competència: pel què fa al suport a l’economia i el desenvolupament local, va destacar que “el pla Accelera el creixement, que ha donat suport a 140 empreses (…), la Xarxa de Centres Locals de Serveis a les Empreses, que ha servit 12.000 empreses i prop de 20.000 llocs de treball (…), el projecte Reempresa, la marca turística “Barcelona és molt més” i la campanya esportiva “Penja’t una medalla“.

En la nostra acció en favor de la cultura– va continuar Estevehem seguit creixent: la Xarxa de Biblioteques Municipals ha tancat aquest més amb 225 biblioteques, que atenen gairebé 2,5 milions d’usuaris amb carnet“. Tampoc van faltar esments a la contribució de la Diputació de Barcelona en la reobertura dels Museus de Sitges, la promoció del Palau Güell, la gestió de les xarxes de Museus i d’arxius locals i el suport a institucions de projecció nacional com el CCCB, l’Institut del Teatre i el Museu Marítim, i els acords amb MontserratPoblet.

El suport als serveis socials va ser el tercer àmbit destacat per Esteve, amb iniciatives com el Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge, “que ens ha permès ajudar més de 1.500 famílies que no podien pagar la hipoteca“, el conveni amb la Taula del Tercer Sector i amb la Generalitat, “mitjançant el qual hem invertit 1,5 milions d’euros en la Xarxa d’Habitatges d’Inclusió Social“, el suport a les beques menjador, la targeta moneder d’impacte social, “fruit d’un acord amb la Fundació La Caixa i Caixa Banc“, o el Servei Local de Teleassistència, “que atén diàriament més de 63.000 persones grans“.

El quart àmbit al qual es va referir Salvador Esteve és “l’acompanyament als governs locals per millorar la qualitat de vida de tothom“, on va destacar “els més de 1.900 projectes i estudis i 81 milions d’euros per millorar vies, camins, travesseres i centres urbans“, així com el suport als parcs naturals, els “110 milions d’euros en la programació dels projectes d’eficiència energètica i energies renovables“, i l’aposta per una plataforma tecnològica “que permetrà als municipis barcelonins esdevenir smart cities“.

Cohesió social, equilibri territorial, cultura i identitat local, reactivació econòmica i qualitat de vida per a tothom” han estat les prioritats que va subratllar el president, sense oblidar consecucions del mandat com la línia de suport als petits municipis o la condonació de la quota que els ajuntaments paguen pels serveis de l’Organisme de Gestió Tributària.

En el tram final de la seva intervenció, Salvador Esteve es va referir a la renovació de la Xarxa Audiovisual Local, “que ha incorporat la resta de diputacions per fer extensiu un model d’èxit arreu de Catalunya” i la lleialtat institucional que ha permès que “reeditant l’esperit unitari de fa cent anys, hem tingut una sola veu per posar-nos al costat del Govern de Catalunya en el procés de transició nacional (…) i impulsar la hisenda pròpia catalana“.

Finalment, Salvador Esteve va recordar el mestratge de la Mancomunitat de Catalunya, i fent un repàs a la seva llarga carrera política com a alcalde, parlamentari i diputat, va declarar que acabar-la “al capdavant d’una institució com aquesta, seu del municipalisme català, és un privilegi“. El seu desig per al proper equip de govern va ser “un rumb proper a la gent, als pobles i ciutats que fan tan gran aquest país“.

Switch to mobile version