Autor Societat
12 Febrer 2015 a 17:00

Les reaccions a la querella de l’empresa TMA contra l’alcaldessa

La Plataforma Rubí Sense Abocadors i els partits es pronuncien

Abocadors // Foto: Plataforma Rubí Sense Abocadors

Abocadors // Foto: Plataforma Rubí Sense Abocadors

Dijous es va saber que l’empresa TMA, gestora de l’abocador de Can Carreras a Rubí, i al qual l’Ajuntament va ordenar la suspensió immediata d’unes obres a La Sibila – executades per ARRINS S.L, que forma part del grup TMA – va interposar una denúncia contra l’alcaldessa de Rubí, Carme García, el primer tinent d’alcalde, Manel Velasco, i un tècnic de l’àrea dirigida per aquest darrer, signant del decret de suspensió de les obres. Segons la Plataforma Rubí Sense Abocadors, la intenció darrere d’aquesta querella no és altra que “poder continuar les obres sense llicència municipal, però amb la vènia del jutge”.

La Plataforma explica que, si de debò tingués permís per tal de dur a terme les obres de l’abocador de Can Balasc, disposava de quinze dies, posteriors a l’ordre de suspensió de les obres, per tal de presentar tota la documentació que n’avalés la legitimitat. Segons la plataforma, el propietari del grup TMA té “pressa” per obrir Can Balasch, atès que Can Carreras ja és ple, malgrat que aquest vincle entre ambdós projectes no és visible, sinó que és una de les pretensions de l’empresa gestora.

Des de la Plataforma, a més, es dóna suport a les persones contra les que TMA ha interposat la querella, i critiquen la decisió presa per TMA, que es basa únicament en el parer d’algú “massa acostumat a fer el que li rota, i aconseguir-ho amb maneres més que discutibles”. De fet, la Plataforma Rubí Sense Abocadors denuncia totes les dificultats que s’han trobat amb aquesta empresa: quan els veïns demanaven mesures per evitar les males olors, no es van aplicar fins que, després de molt de temps i queixes reiterades, es van instal·lar xemeneies que cremessin el metà, per obligació de la Generalitat. També fan referència a la protesta contra el tràfic de camions de més de 12m, que excedeixen les dimensions aptes per la via i posen en perill la resta d’usuaris; els nivells de contaminació odorífica, que són superiors al llindar tolerable, i el fet que, per tal de poder efectuar obres, cal una llicència municipal.

Els partits mostren el suport al govern i criden a la mobilització

Les reaccions dels partits polítics de la ciutat no es va fer esperar: el dimarts, la candidata a l’alcaldia pel PSC a Rubí, Ana María Martínez, feia arribar a l’alcaldessa, al tinent d’alcalde i al tècnic el seu suport, tot afirmant que “el PSC recolza totes les accions que està duent a terme l’Ajuntament per tal d’aturar les obres“.

El mateix dimarts a la tarda, Ivan Hernáez, regidor d’EUiA a Rubí llençava un missatge directe a la secció local de CiU, per tal que “tinguin una posició ferma i facin pressió al seu grup parlamentari, i al govern de la Generalitat per tal que s’eviti  l’obertura de Can Balasch“. A més, des de la formació es donarà total recolzament a qualsevol acció de mobilització que es proposi des de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, a més de fer una crida a la mobilització de la ciutadania per mostrar el seu rebuig a l’abocador, atès que “TMA, la via judicial ja li va bé“, i han de ser els ciutadans amb les seves accions qui aturi la construcció de Can Balasc.

Per la seva banda, dimecres al matí Arés Tubau va expressar el seu suport a l’alcaldessa, el tinent d’alcalde i el tècnic denunciats, i va manifestar que, per a ERC és “un autèntic despropòsit que una empresa que s’ha passat les normes per allà on no sona, ara denunciï un Ajuntament que està treballant per defensar la qualitat de vida i la salut dels veïns“, a més d’afegir que “aquesta empresa no té cap dret a donar lliçons a ningú“.

Finalment, des d’ICV es va emetre un comunicat ahir a la tarda, en què condemnen les “pràctiques de caire mafiós” que empra el grup TMA per aconseguir els seus objectius, i mostren el seu suport a les persones contra les quals s’ha interposat una querella criminal. També subscriuen les paraules del regidor de la coalició, Ivan Hernáez, reclamant a CiU que aturi el “doble joc polític i actuï en coherència a totes les institucions”, i fan una crida al teixit social de la ciutat per tal que se sumi a les mobilitzacions que es plantegin des de la Plataforma Rubí Sense Abocadors.

Switch to mobile version