Autor Societat
7 Febrer 2015 a 15:30

El Gremi de la Construcció del Vallès segueix en lluita contra l’intrusisme

Segona reunió amb agents de la lluita antifrau

Participants en la segona reunió convocada pel Gremi de la Construcció del Vallès

Participants en la segona reunió convocada pel Gremi de la Construcció del Vallès // Foto cedida GCV

El Gremi de la Construcció del Vallès, associació adherida a la patronal CECOT, continua preocupat per la incidència de l’intrusisme professional en el sector. Com en molts altres àmbirts, la competitivitat de les empreses i professionals que operen d’acord amb la normativa es veu afectada per l’intrusisme i les pràctiques fraudulentes, i la crisi del 2008 ha incrementat els efectes perniciosos.

Segons dades del Ministeri d’Ocupació, entre els anys 2012 i maig de 2014 la lluita contra l’ocupació irregular i el frau a la Seguretat Social ha tingut un impacte de 9.271 milions d’euros a les arques públiques. Durant aquest període el Pla de lluita contra l’ocupació irregular, impulsat el 2012, ha permès aflorar 203.206 llocs de treball en situació irregular i ha permès anul•lar 88.354 altes fictícies d’empreses pantalla, constituïdes per donar accés fraudulent a prestacions mitjançant el pagament de quantitats a costa de l’erari públic.

En paraules de Toni Palet, president del Gremi: “L’intrusisme no només afecta a la competitivitat de les empreses del sector que compleixen amb la normativa, sinó que és un problema que acaba afectant al conjunt de la societat”. I per aquest motiu, a finals de juny de l’any passat el Gremi va organitzar una primera reunió de treball amb els representants dels principals organismes d’intervenció i lluita contra el frau i l’economia submergida, que ha tingut continuïtat amb una segona edició.

Aquesta segona reunió s’ha desenvolupat a la seu del Gremi de la Construcció i ha comptat amb la participació de Toni Palet, Emilià Lázaro, Juan Ruiz, president i vicepresidents del Gremi de la Construcció del Vallès; María José Ballesteros, cap de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de Barcelona; Lourdes Benito, subinspectora d’ocupació i seguretat social i coordinadora de l’equip de economia irregular; Manuel Sánchez, inspector i sots-cap dels Mossos d’Esquadra ABP Terrassa; Patricio Francisco, inspector en cap de Policia Nacional de la Comissaria Territorial de Terrassa-Rubí-Sant Cugat del Vallés, i Josep Maria Casas, sots-inspector de la Policia Municipal de Terrassa.

Els assistents han fet una valoració positiva de les accions realitzades durant el segon semestre de l’any 2014 i el Gremi s’ha marcat com a fita per a l’any 2015, insistir entre els seus agremiats perquè denunciïn pràctiques fraudulentes i obres sospitoses de practicar il•legalitats. Les gestions de les denúncies es faran directament des del Gremi i amb caràcter col•lectiu.

La inspecció de treball fa més de deu anys que col•labora activament amb la Policia Nacional en casos de detecció de frau a la seguretat social, plantejant una denúncia davant el Ministeri. Ara, l’objectiu de la Inspecció de Treball i Seguretat Social és replicar aquesta col•laboració amb les dependències policials de la comarca i inicialment amb el cos de Mossos d’Esquadra i la Policia Municipal de Terrassa. L’objectiu general de la reunió ha estat el de començar a definir, entre tots, els processos necessaris per aconseguir un descens considerable del percentatge de treballadors il•legals que hi ha ara mateix en el sector. També es pretén eradicar la dualitat de la major part dels casos de frau, en què els treballadors estan en condició il•legal, però alhora són receptors de la prestació d’atur.

Switch to mobile version