Autor Societat
13 Febrer 2015 a 13:30

Crida a una mobilització massiva contra els abocadors

A finals dels 90, Rubí va aconseguir aturar una planta de termòlisi

AUP crida a la mobilització contra els abocadors // Foto: Marta Casas

AUP crida a la mobilització contra els abocadors // Foto: Marta Casas

Aquest tema ja va més enllà dels partits, és una qüestió de ciutat“. Aquesta és la visió que Jordi Muntan, de l’Alternativa d’Unitat Popular, va exposar ahir per fixar la posició de la formació respecte a l’assumpte dels abocadors.

I és que, tant des d’AUP, com de la Plataforma Rubí Sense Abocadors, el que cal ara mateix és unir forces entre tots els ciutadans, partits i entitats, i també amb la participació del govern municipal, per tal de fer una gran mobilització “que sigui important, que sigui sonada, i que ens fem escoltar“, com va dir també Muntan. Ara és el moment idoni, atès que els darrers moviments de l’empresa, que ha interposat una querella criminal contra l’alcaldessa, el primer tinent d’alcalde i un tècnic de l’Ajuntament (veure notícia), denoten cert nerviosisme. Per a AUP, qui ha de liderar aquestes mobilitzacions és la Plataforma, però els partits que històricament s’han posicionat contra els abocadors, han de donar-los tot el seu suport, i oferir-los tots els mitjans i recursos que tinguin.

La Plataforma ha convocat una reunió per al proper dijous al CRAC, a les 19h, per tal de debatre quines accions es duran a terme. Vicenç Rabadan va recordar que, a finals dels 90, Rubí va aconseguir evitar la instal·lació d’una planta de termòlisi, gràcies a una massiva mobilització.

Segons Montse Rousse, activista contra els abocadors, i membre de la Plataforma i d’AUP, la querella criminal presentada per l’empresa gestora dels abocadors, té una raó de fons, més que no pas una qüestió personal: amb aquesta, TMA pretén aconseguir la suspensió de les mesures cautelars per tal de poder continuar fent les obres amb el permís del jutge, ja que si realment disposés del permís per fer-les, va disposar de quinze dies per presentar al·legacions al decret de suspensió de les obres que va signar l’Ajuntament de Rubí a finals de gener (veure notícia).

Montse Rousse també va detallar les diferències entre el projecte original de Can Balasc, que data de 1994: estava pressupostat en 30 milions de les antigues pessetes, mentre que el projecte actual és de més d’1 milió d’euros; també és de diferent capacitat, de diferent durada de l’activitat, de tipus de residus (en el projecte original, eren residus inerts)… en definitiva, que ambdós projectes no tenen res a veure. De fet, tal com va dir Rabadan, “el que vol fer TMACan Balasc és un Can Carreras II“. De tota manera, el més significatiu per a Montse Rousse són les contraprestacions que oferia l’empresa per tal de poder instal·lar l’abocador: ja fa anys, persones ara vinculades a CiU van intentar negociar, a canvi de “pau social”, una sèrie de propostes de consens per poder construir l’abocador. Aquestes propostes van ser rebutjades, pel fet que la formació considerava que s’haurien d’haver proposat a l’Ajuntament i no a una formació concreta. En declaracions recents, TMA havia ofert, entre d’altres, traslladar els serveis tècnics de Sant Cugat – on, segons va explicar Montse Rousse, es troba també de manera irregular – a Rubí, o oferir un descompte del 50% en l’abocament de residus municipals, cosa que tampoc és possible atès que en un abocador industrial no s’hi poden dipositar residus municipals. Contraprestacions d’aquest estil són les que hauria ofert TMA a un poble de València, on vol instal·lar un abocador, i que fa poc es va posar en contacte amb la Plataforma Rubí Sense Abocadors.

Un cop posades sobre la taula totes aquestes qüestions, per dijous que ve s’ha convocat una reunió al CRAC per tal de decidir quines accions es posaran en marxa. Des de l’AUP s’espera que es pugui fer una gran mobilització, que mostri la unitat de la ciutadania contra els abocadors.

Podria ser això el principi del final dels abocadors a Rubí? Vicenç Rabadan opina que “es poden guanyar batalles, però la guerra en qüestió de residus és llarga, i sobrepassa el nivell de Rubí, de Catalunya, i d’Europa“.

Switch to mobile version