Autor Societat
4 Gener 2015 a 18:00

La seguretat a la llar de foc, imprescindible

Consells de seguretat dels Bombers de la Generalitat

llar de foc

La seguretat a la llar de foc, imprescindible // Imatge del web www.jmfotografia.com

En aquests dies de baixes temperatures i fred són normals els serveis per extingir incendis de xemeneies. Una neteja i revisió periòdica d’aquesta, són aspectes bàsics a tenir en compte. En aquesta línia, els Bombers de la Generalitat recorden a la ciutadania alguns consells bàsics de seguretat a la llar, tot i que el més important és seguir les indicacions del fabricant o constructor i utilitzar material adequat tant en la construcció com en el manteniment de les llars de foc.

Aspectes a tenir en compte en relació a la construcció de xemeneies

 • Aïllament de la xemeneia. La xemeneia ha d’estar aïllada o prou separada de materials o elements combustibles propers. Cal anar amb especial compte quan el conducte traspassa sostres, falsos sostres o teulades al costat de fusta, parquet, estructures de fusta, materials plàstics i sintètics; es poden incendiar.
 • Distància de seguretat amb elements combustibles. Les parets, el sostre i el terra del costat de la llar de foc no han de ser ni poden contenir cap material combustible, ja sigui paper, fusta, catifes, moqueta o parquet, entre d’altres.
 • Barrets antivent i eòlics. Els barrets de les xemeneies han de ser antivent. Els barrets eòlics, en cas d’incendi, poden estendre les flames cap a la teulada de l’edifici.

Aspectes a tenir en compte en relació al manteniment de xemeneies

 • Neteja. Comprovar, netejar, escurar els conductes i recuperar-ne el sutge, el qual podria acabar cremant o danyant els conductes, com a mínim un cop per temporada. Calen estris i raspalls adequats i en cap cas es poden utilitzar químics de neteja no recomanats pel fabricant.
 • Evitar la pèrdua de fum. La xemeneia no pot tenir cap forat ja que el fum és tòxic i a més, pel forat, es pot acabar calant foc sobre materials combustibles prop del conducte.
 • Revisions. Si fa diverses temporades que no s’ha encès la llar de foc, aquesta s’ha de revisar per personal especialitzat i assegurar que no hi ha obstruccions ni fuites de fum al conducte.
 • Protecció contra incendis. És recomanable instal·lar un detector d’incendis i de monòxid de carboni, a més de disposar d’un extintor portàtil en cas d’incendi. En aquest cas, caldrà saber com fer-ne ús.

Consells de seguretat respecte al funcionament de xemeneies

 • No tot pot cremar-s’hi. No s’hi poden cremar líquids inflamables per encendre o atiar el foc; llenya o fusta humida, verda o resinosa, ja que pot produir dipòsits de sutge i quitrà a la xemeneia; fusta tractada, perquè pot desprendre productes tòxics; altres tipus de combustible.
 • Avivar el foc sense massa llenya. El foc ha de ser viu, però sense massa llenya, perquè tingui un bon tiratge. D’aquesta forma s’evita la producció de productes tòxics i l’acumulació a la xemeneia de sutge i quitrà.
 • Compte amb el que s’acosta al foc. No poden acostar-s’hi roba, joguines, mobles o coixins. S’ha de mantenir la reserva de llenya al lloc adequat, on no pugui encendre’s.
 • Tancar la llar de foc. Cal evitar deixar-la encesa oberta quan no fa falta. Si es manté encesa, però, cal col·locar-hi una pantalla mataguspires. I sobretot, mai s’ha de deixar nens sols amb la llar de foc encesa.
 • Una bona ventilació. És molt important que l’estança on hi ha la llar de foc tingui la ventilació adequada. Així s’evitaran problemes de tiratge a la xemeneia, la concentració de gasos tòxics, i la mala olor.

Aquests consells de prevenció i sensibilització formen part de la campanya de sensibilització de seguretat a la llar de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). El seu objectiu és reduir el risc d’incendis provocats, sobretot, per l’ús indegut de les xemeneies, i consta d’un seguit d’accions que els Bombers estan duent a terme per millorar la seguretat a la llar.

Per a més informació: www.gencat.cat/bombers/seguretatalallar i a través del twitter @bomberscat.

Switch to mobile version