Autor Societat
23 Gener 2015 a 09:00

Augmenten un 1’7% els trajectes en transport públic a l’Àrea Metropolitana

En total són 15’4 milions més de viatges

FGC

Els viatges a l’Àrea Metropolitana de Barcelona han augmentat un 1’7% el 2014 // Imatge cedida per FGC

Durant el 2014 la xarxa de transports pública de l’Àrea Metropolitana de Barcelona ha registrat 915’5 milions de viatges, 15’4 més que l’any anterior. Aquesta lleugera pujada suposa un increment d’un 1’7% respecte el 2013. Ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va presentar unes dades que, a parer seu, consoliden la recuperació de la demanada que ja es va iniciar mig any enrere. Segons la conselleria, la posada en marxa de noves tarifes ha facilitat l’increment dels trajectes.

El número de viatges durant el 2014 s’ha disparat en tots els operadors –tant Renfe com autobusos- especialment a la primera corona. A la segona, en canvi, s’han mantingut els números de l’exercici anterior. L’augment de l’1’7% apropa els viatges a nivells del 2009, tot i que el número total de trajectes encara està molt lluny dels que hi havia abans que esclatés la crisi. El 2008 es van registrar gairebé 935 milions de viatges, 20 més que els que es van comptabilitzar el 2014. Malgrat això, des del març del 2013 la tendència ha estat positiva i els desplaçaments en transport públic a l’Àrea Metropolitana no han parat d’augmentar.

El Departament de Territori i Sostenibilitat atribueix part de l’increment a les tarifes especials que ha posat en marxa. En concret, se n’han engegat de dos tipus: unes que busquen afavorir els usuaris habituals i d’altres que subvencionen les tarifes dels col·lectius amb menys recursos. La targeta T-12, la bonificació per a persones aturades, la reducció del preu de la T-Jove i els descomptes per a famílies nombroses són algunes de les bonificacions que ha endegat la conselleria de Vila. Tot plegat ha permès que ara un 24% dels usuaris tinguin algun d’aquests títols bonificats.

De cara al 2015, aquesta política continuarà. De fet, setmanes enrere el Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità ja va aprovar una reducció del 3’4% del preu de la targeta T-10, una de les reivindicacions històriques dels usuaris. També es va baixar lleugerament el preu de la T-Trimestre per a persones a l’atur, mentre que el cost de la resta de títols es va congelar. L’altre gran objectiu del Departament és posar en marxa durant aquest any la famosa T-Mobilitat, que permetrà a un usuari canviar de mitjà de transport durant un mateix trajecte amb un sol títol.

Switch to mobile version