Autor Economia
11 Gener 2015 a 15:00

Acord entre l’Ajuntament de Barcelona i PIMEC per donar impuls al teixit empresarial de la ciutat

Un acord amb dues grans línies d’acció

Acord entre PIMEC i l'Ajuntament de Barcelona

Acord entre PIMEC i l’Ajuntament de Barcelona // Foto: Joan Murcia

L’Ajuntament de Barcelona i PIMEC han establert un acord de col·laboració amb l’objectiu principal de millorar la competitivitat, l’eficiència i el creixement del teixit empresarial de la ciutat. Aquest conveni té dos eixos bàsics que preveuen impulsar un projecte de desplegament en l’ús de la factura electrònica en les pimes i autònoms, per una banda; i assegurar la continuïtat de les empreses familiars que es trobin immerses en un procés de relleu generacional, per una altra.

Aquesta iniciativa neix de la col·laboració públic-privada entre ambdues institucions, per tal de sumar recursos, coneixements i expertesa en el suport a les empreses i la promoció econòmica a la ciutat; un projecte, doncs, que se suma a l’estratègia municipal de convertir Barcelona en el millor entorn per al desenvolupament empresarial, un ecosistema emprenedor on generar activitat econòmica, crear ocupació i establir noves empreses sigui el més fàcil possible.

En aquest sentit, les actuacions que contempla el conveni seran un complement per al catàleg de serveis i programes de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE), el nou espai de referència a la ciutat per donar resposta a les necessitats de les empreses.

La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de Barcelona, Sònia Recasens, ha destacat en roda de premsa que aquests projectes volen «facilitar la interlocució entre l’administració i les empreses per augmentar la competitivitat i promoure la innovació del teixit empresarial de la ciutat, amb l’objectiu que les pimes i emprenedors es puguin beneficiar de les oportunitats de creixement que els ofereix el mercat».

«Des de l’inici de mandat, com a Govern municipal ens hem dedicat a crear un entorn on les empreses puguin desenvolupar-se, siguin més competitives i puguin salvar els obstacles que els suposa la crisi. Aquestes mesures hi contribueixen», ha afirmat Recasens. A més, ha posat en valor que l’Ajuntament «s’avança novament en l’aplicació de mesures innovadores per tal d’estar adaptats a les necessitats de les empreses i afavorir la seva liquiditat».

Per la seva banda, Josep González, president de PIMEC, ha fet palès que «el consistori barceloní és un referent. Creiem que l’acord d’avui és un projecte tractor que impulsarà el creixement de la factura electrònica a Catalunya i, per tant, és un projecte de país». En aquest sentit ha animat a la resta de les administracions a sumar-se a aquesta iniciativa, per tal de proporcionar les eines i coneixement necessaris per tal que el pas de la factura en paper a la factura electrònica no suposi cap mena de dificultat per a pimes i autònoms.

A més, també ha volgut recordar que «la Llei d’impuls de la factura electrònica permetrà reduir la morositat i controlar la despesa de les administracions públiques. Per això, des del punt de vista empresarial, no s’ha de percebre solament com una obligació, que ho és, sinó com un dret per relacionar-nos de forma més eficient i justa amb les administracions públiques».

Impuls de la digitalització empresarial

El projecte comú de l’Ajuntament i PIMEC té dues branques. La primera consisteix en capacitar pimes i autònoms en l’àmbit de la digitalització empresarial, i més en concret, en la implantació de la factura electrònica, per tal que s’adaptin a la normativa vigent. En total, es preveu donar servei fins a 4.540 empreses. En aquest sentit, la Llei 25/2014, de desembre, d’impuls de la factura electrònica i creació del registre comptable de factures en el Sector Públic, estableix l’obligació, a partir del 15 de gener de 2015, de presentar les factures per béns lliurats i serveis prestats a l’Administració amb valor superior a 5.000 euros en format electrònic.

És per això que el consistori barceloní s’ha avançat al canvi normatiu, i durant l’any 2014 ja s’ha dotat tecnològicament per posar a disposició dels seus proveïdors un sistema per a la presentació de les factures digitalment; i ara, l’Ajuntament i PIMEC aportaran els recursos humans, tècnics i econòmics que facilitin a totes les pimes i autònoms les eines i el coneixement necessaris perquè el pas de la factura en paper a la factura electrònica no suposi cap dificultat, i es puguin beneficiar dels avantatges que suposa.

L’aplicació d’aquesta tecnologia, que té la mateixa validesa legal que les factures emeses en paper, augmentarà la competitivitat de les empreses, i generarà estalvi de costos, per la reducció de desplaçaments, supressió del paper i enviament postal; i de la mateixa manera, millorarà l’eficiència en la gestió pública municipal.

El procés de digitalització es durà a terme durant tot el 2015, i preveu dos tipus d’accions per tal que tots els proveïdors es puguin adaptar fàcilment a la llei: es capacitarà les empreses a través dels seus proveïdors de programes informàtics perquè tinguin la tecnologia necessària per emetre factures electròniques; i per una altra banda, es posarà a disposició de microempreses i autònoms uns programes de facturació en modalitat cloud – núvol – per tal que puguin realitzar les seves factures des del primer dia.

Continuïtat de les empreses familiars

La segona branca del conveni tracta d’afrontar un dels grans reptes de les empreses familiars: la successió en la gestió. Les empreses familiars són un 62,4% del teixit empresarial barceloní, i el 66% del català, un tipus d’empresa molt rellevant, doncs, en l’entorn social i econòmic de la ciutat i del país, i que requereix una gestió professionalitzada que pugui resoldre de manrea òptima la separació entre família, propietat i empresa, i així evitar conflictes entre les tres parts.

que resolgui de forma òptima la separació entre la família, la propietat i l’empresa i eviti conflictes entre les tres parts.

Per això, l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i PIMEC seleccionaran anualment un total de 20 empreses de Barcelona de 10 o més treballadors que compleixin el perfil d’empresa familiar i estiguin en previsió d’efectuar el relleu generacional per tal d’acompanyar-les en el procés d’elaboració d’un pla de successió operatiu i planificat que no afecti la seva gestió diària i el seu creixement.

L’assistència al relleu generacional a les pimes pretén ser una eina pràctica per tal que les empreses seleccionades puguin interactuar, reflexionar i consultar amb diferents experts en relació als reptes i problemàtiques que han d’afrontar. La metodologia utilitzada es basa en diferents eines de treball amb les empreses, sessions per la reflexió estratègica, consultoria individualitzada amb experts i trobades amb empreses que ja han passat per aquest procés.

Switch to mobile version