Autor Societat
22 Novembre 2014 a 14:00

VI Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Del 22 al 30 de novembre es realitzaran més de 8.500 activitats a tot Europa

VI Setmana Europea de la Prevenció de ResidusL’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en coordinació amb 34 regions de 28 països europeus, organitza del 22 al 30 de novembre la sisena Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR).

De les 12.000 activitats que se celebraran arreu d’Europa, 782 es faran a Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer estratègies de reducció de residus; fomentar accions sostenibles i canviar el comportament quotidià dels europeus en consum. 175 entitats entre administracions públiques, escoles i altres institucions col·laboraran amb accions com l’intercanvi de roba o joguines, tallers de reutilització, recollida d’excedents i operacions de neteja als boscos.

22 de novembre: Dia temàtic contra el malbaratament alimentari

El 22 de novembre serà el Dia Temàtic contra el malbaratament alimentari. Restaurants, comerços, hotels i altres establiments acolliran 339 activitats com tallers de cuina, publicacions de receptes per afavorir l’aprofitament o campanyes de conscienciació. A més, 390 supermercats participaran en l’aprofitament de l’excedent alimentari comestible però que per diferents causes ja no està a la venda del públic en un acte de la Fundació Banc dels Aliments. Finalment, a Barcelona hi haurà un gran àpat participatiu i gratuït a la Plaça dels Àngels organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments.

 27 de novembre: XII Jornada de Prevenció de Residus: Reutilització i preparació per a la reutilització

L’Agència de Residus de Catalunya ha organitzat la XII Jornada de Prevenció de Residus centrada aquest any en la reutilització. Les activitats es duran a terme al Born Centre Cultural de Barcelona i tindran com objectiu difondre quines estratègies hi ha per reutilitzar materials.

La reutilització és un dels objectius estratègics que han de guiar la gestió futura dels residus a Catalunya establerts al Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (Precat20).

El Projecte LIFE EWWR+ (2013 – 2017)

 La Setmana Europea de la Prevenció de Residus està coordinada per l’Associació de Ciutats i Regions per al Reciclatge i la Gestió Sostenible de Recursos (ACR+), de la qual Catalunya n’és membre a través de l’ARC.  La Unió Europea finança bona part de la iniciativa a través del Projecte LIFE+ EWWR, on hi destinarà uns 2 milions d’euros en el període 2013-2017.

Altres activitats destacades de la setmana

A Barcelona:

  • Aprofitament de recursos alimentaris i treball en xarxa. L’organització Nutrició sense Fronteres distribuirà els excedents de diferents establiments hotelers a diferents entitats socials, amb la col·laboració de SEUR. Barcelona.
  • Gran menjar de recapte amb aliments d’excedents procedents del Mercat Municipal, a Rubí, organitzat per l’Ajuntament
  • Acció “Pesa, pensa”, de reflexió amb els infants per reduir la quantitat de menjar que  es malbarata als menjadors escolars. Organitzat per l’empresa de càtering Vallès de serveis a escoles, sl, a Rubí.
  • Projecte Pilot de recuperació dels sobrants de cuines escolars per a famílies necessitades, organitzada per l’Ajuntament de Sant Just.
  • Concurs multitudinari de cuina d’aprofitament, a Terrassa, organitzat pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental. A més de distribuir a 108 restaurants adherits a la campanya “Acaba’t el plat a casa” un conjunt d’eines per reduir el malbaratament alimentari.
  • Reutilització de recursos per a entitats socials “Pont Solidari”. Intercanvi de recursos en bon estat via online per ser reutilitzats. Organitzat per la Fundació Banc de Recursos, a Barcelona.
  • Activitats i tallers per a la reutilització i el reciclatge de roba. Organitzat per la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona.
  • Taller de mapatge de comerços i iniciatives responsables ambientalment i social pel Mapa Barcelona+Sostenible. Organitzat per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable.
  • Projecció de curtmetratges sobre medi ambient en una caravana dissenyada amb materials reutilitzats, a Cornellà de Llobregat.  Organitzada per l’Ajuntament.

Podeu consultar totes les activitats per demarcacions, municipis, tipus d’activitat, nom de l’entitat organitzadora, tipus d’entitat, públic a qui van dirigides i eixos temàtics a http://www.arc.cat/webarc/jsp/prevencio/ca/cercar.jsf.

Switch to mobile version