Autor Cultura
16 Novembre 2014 a 18:00

Oberta la convocatòria pel 35è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

Un premi dotat amb 35.000 euros

Melcior Comes guanyador de la 34a edició del Premi BBVA Sant JoanMelcior Comes guanyador de la 34a edició del Premi BBVA Sant Joan

Melcior Comes guanyador de la 34a edició del Premi BBVA Sant Joan // Foto: Juan Diego Galán

La Fundació Antigues Caixes Catalanes (FACC) i BBVA convoquen enguany la 35a edició del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana, un guardó que té com a finalitat el foment de l’escriptura, així com la literatura en català.

La convocatòria està oberta a qualsevol tipus d’obres de prosa literària originals i inèdites, escrites en llengua catalana, independentment de la nacionalitat i residència de l’autor. El termini de la presentació d’originals es clou el dia 20 de febrer. Els participants han de fer arribar les seves obres a la seu de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, al carrer Gràcia, 17 de Sabadell. Per tal de consultar les bases del premi es pot visitar el web de la FACC.

Revisant els escriptors que han guanyat aquest premi, es pot observar la influència que aquest ha tingut en la projecció d’autors que , de vegades amb una trajectòria incipient, han vist consolidada la seva posició a través del premi. Aquest és un dels principals objectius que van inspirar el guardó originalment creat per l’Obra Social de Caixa Sabadell l’any 1981, i al qual ara dóna continuïtat la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA.

L’import del premi d’aquesta 35a edició es manté en 35.000 euros, lliures d’impostos i a banda dels drets d’autor de l’edició comercial a càrrec d’Edicions 62. Aquest fet provoca que el Premi BBVA Sant Joan es trobi entre els més ben dotats de les lletres catalanes.

Pel què fa al jurat, el veredicte del qual es farà públic al mes de juny de 2015, és independent, i està format per persones de reconeguda solvència en el món de les lletres sense cap supeditació editorial, i actuarà valorant la qualitat literària i la varietat de registres. En la present edició està constituït per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Melcior Comes – guanyador de la darrera edició amb la novel·la “Hotel Indira” – i Joan Carles Sunyer, director de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, en qualitat de secretari.

El guanyador del premi es coneixerà en el tradicional acte celebrat a mitjans de juny al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859.

El Premi BBVA Sant Joan es va crear en un moment en el què totes les manifestacions culturals vivien una nova empenta pels nous temps històrics, i malgrat que en les primeres edicions era un premi exclusivament per a novel·les, a partir del 1993 es va ampliar a totes les modalitats de prosa literària.

D’aquesta manera, s’ha convertit en un dels pocs guardons de la seva categoria i dotació oberta a la diversitat d’expressions literàries. Entre els darrers guanyadors hi ha noms com Valentí Puig, Baltasar Porcel, Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín i Ada Castells.

A banda d’aquest premi, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA també convocarà altres activitats per tal de fomentar la literatura catalana; en aquest sentit, l’activitat “Avui també és Sant Joan” n’és un exemple. Es tracta d’un cicle de converses que es realitzaran a diverses biblioteques públiques de Catalunya, en què autors com Joan Barril, Jordi Coca, Andreu Martín, Ada Castells, Àlvar Caixal, i Melcior Comes, tots guardonats amb el Premi BBVA Sant Joan, i psicòlogues com Núria Vendrell, Anna R. Ximenos, i Núria Beitia participen en una trobada prenent com a referència les seves obres, i tractant els valors i les emocions universals que s’hi reflecteixen.

De manera paral·lela, amb la finalitat de divulgar la literatura en català i fomentar la lectura arreu de Catalunya, la FACC i BBVA participen a les activitats anuals organitzades dins la Setmana del Llibre en Català, i faciliten l’adquisició de llibres a diverses biblioteques públiques del territori.

Switch to mobile version