Autor Política
16 Novembre 2014 a 09:00

La Generalitat apel·la a Europa per salvar el decret de la pobresa energètica

Vol que l’Estat prohibeixi els talls de subministrament

UE

La seu de la Comissió Europea, a Brussel·les // Imatge extreta del web Wikimèdia Commons

El Consell Executiu del govern d’aquesta setmana ha enviat a Europa un darrer crit d’auxili per salvar el decret de la pobresa energètica, impugnat pel govern espanyol i suspès pel Tribunal Constitucional. La Generalitat va acordar dimarts enviar una missiva a la Comissió Europea per demanar-li que emprengui “les accions corresponents” per tal que l’Estat espanyol prohibeixi els talls de subministrament a les persones vulnerables en determinats períodes de l’any. El text també demana a l’executiu comunitari que faci el possible per restaurar el decret de la pobresa energètica.

Dues directives de la Unió Europea prohibeixen a les companyies elèctriques tallar el subministrament a les famílies amb pocs recursos en els mesos crítics de l’any, com ara l’hivern. Apel·lant a la normativa comunitària, la Generalitat va tirar endavant a l’abril el decret contra la pobresa energètica, que obligava a les companyies a seguir subministrant electricitat i gas a les persones més vulnerables encara que no poguessin fer fronts a les factures. El govern espanyol, però, va considerar que la mesura de la Generalitat atemptava contra la unitat de mercat i va enviar el decret al Constitucional, que el va suspendre.

Per això ara el govern català demana empara a la Comissió Europea. L’executiu de Mas considera, per una banda, que les dues directives comunitàries obliguen Espanya a prohibir a les companyies els talls de subministrament a les persones amb pocs recursos i, per l’altra, creu que la mateixa normativa empara el decret català. En base a aquests arguments jurídics, la Generalitat demana a Europa que “apliqui les mesures oportunes” per garantir la restauració de la normativa catalana i que “emprengui les accions corresponents” per obligar l’Estat a garantir el subministrament a les llars més vulnerables durant mesos crítics, com els d’hivern.

El govern català considera que l’executiu de Madrid no ha fet tot allò que estava a les seves mans per adaptar la legalitat espanyola a l’europea. “Fins al moment, la normativa estatal només ha regulat la figura del bo social en el sector elèctric, una regulació que no satisfà els requeriments de les directives [europees] pel que fa a la definició i la protecció dels consumidors vulnerables”, denuncia la Generalitat al text. Ara, la pilota està a la teulada de la Comissió.

Switch to mobile version