Autor Política
16 Novembre 2014 a 17:00

Ensenyament acusa Wert “d’atacar” la qualitat docent amb el nou model d’especialitats

“Pressuposa un perfil generalista”, denuncien

Antoni Castellà

Antoni Castellà, secretari d’Universitats de la Generalitat de Catalunya // Imatge cedida per UDC

El nou model d’especialitats que està preparant el Ministeri d’Educació no agrada gens a la Generalitat. El projecte, que s’aplicarà via reial decret, contempla la possibilitat que un docent imparteixi una determinada matèria sense tenir-ne la qualificació professional necessària en funció de l’especialitat docent que obtingui en el seu destí. Ensenyament considera que aquest canvi “ataca la qualitat acadèmica del professorat”, ja que “pressuposa un perfil docent generalista” quan les carreres universitàries són singularitzades des de la posada en marxa del Pla Bolonya.

Tant el decret català que funciona actualment a les universitats i al batxillerat com la Llei d’Educació de Catalunya exigeixen als docents una titulació acadèmica, formació i experiència docent o professional en una determinada matèria per poder-la impartir. Davant la dicotomia entre l’esborrany de norma estatal i la catalana, el Departament d’Irene Rigau ha decidit demanar al Consell Interuniversitari que verifiqui la idoneïtat de la correspondència entre el que proposa el projecte de reial decret espanyol i el que s’estudia actualment a les universitats catalanes.

A més, el decret trasllada a les comunitats autònomes la responsabilitat de regular el procediment d’assignació de matèries afins al professorat. Segons Ensenyament, la falta d’homogeneïtat en les titulacions universitàries en dificultaria la seva aplicació. El Departament també creu que la normativa dóna l’esquena al Pla Bolonya, ja que no es pot conèixer directament quins continguts disciplinars té acreditats el titular. Si, malgrat les queixes de la Generalitat, el decret del ministeri s’acabés aplicant, un professor de francès podria haver de fer classes de literatura universal, castellà o català sense que la conselleria pogués comprovar la seva qualificació professional.

Switch to mobile version