Autor Societat
25 Setembre 2014 a 16:00

Catalunya compleix amb escreix el Protocol de Kyoto

El sector del transport ha sigut el que més ha reduït les emissions

Gràfic sobre les emissions de CO2 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Gràfic sobre les emissions de CO2 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, ha presentat a la Cimera del Clima les dades sobre emissions de CO2 a Catalunya durant el 2012. En el període 2008-2012, l’últim any ha sigut el que ha tingut menys emissions de gas sense la necessitat de mecanismes flexibles, és a dir, comprar tones de CO2 a altres països o a projectes formulats per països tercers. El Protocol de Kyoto va limitar l’increment de les emissions de gasos amb efecte hivernacle al 15% respecte a les de l’any base, fet que Catalunya ha aconseguit mantenir.

Per tal d’assegurar el compliment del Protocol, Catalunya va crear al 2008 el Pla Marc de Mitigació del Canvi Climàtic a Catalunya i va assumir l’objectiu de limitar les emissions de gasos. Finalment, hi va haver una gran diferència entre el que es va fer i el que es demanava al Protocol degut a dues raons: les actuacions de reducció d’emissions de gasos han funcionat molt positivament i la crisi econòmica, que no es preveia, ha afectat a l’elaboració del Pla.

Un dels sectors on més s’ha reduït l’emissió de gasos és el del transport, actualment amb un 27% menys. Tot i la crisi, altres motius d’aquesta reducció són a la promoció del transport públic i la pacificació del trànsit, els carrils VAO, entre d’altres.

En el camp dels residus, s’ha fet un esforç en la recollida selectiva i en la captació de biogàs als abocadors, a més, s’han millorat les infraestructures relacionades amb el tractament d’aquests residus. A les petites empreses, hi ha hagut una millora de l’eficiència energètica. Finalment, a l’agricultura han augmentat els cultius ecològics, i a l’habitatge s’ha incrementat l’eficiència energètica dels electrodomèstics i s’han renovat finestres.

La pressió del món local per lluitar contra el canvi climàtic, amb més de 500 municipis catalans adherits al Pacte d’alcaldes, i el compromís del sector empresarial, amb més de 100 adherits al Programa d’Acords Voluntaris per a la reducció d’emissions de CO2 de la Generalitat, ha contribuït a que de Catalunya compleixi els compromisos internacionals.

Switch to mobile version