Autor Opinió
8 Agost 2014 a 13:30

Google, un exemple clar de que emprendre implica acceptar el fracàs

Claus de l’èxit del rei de les recerques online

Imatge: Flickr CC llicència d'atribució, per birgerking

Imatge: Flickr CC llicència d’atribució, per birgerking

Si no arrisques no guanyes” és un lema que tot emprenedor ha de tenir al cap constantment, si no vol desistir cada cop que es trobi amb obstacles. Perquè la vida és així, i també la professional: triomfar implica fracassar, de la mateixa manera que només el que ha plorat pot sentir la felicitat plena. Quan assumim riscos i desafiem els nostres límits; quan estem disposats a sortir de la zona de confort i superar-nos; quan tenim el coratge d’aprendre encara que impliqui treball, de millorar encara que suposi dolor i de créixer com a persones encara que no sigui fàcil, podem realment avançar i tenir èxit en el nostre camí: perquè no hi ha pau sense dificultats, ni victòria sense lluita.

La mateixa Google, sent una de les empreses més grans a nivell internacional, ho ha tingut molt clar des del principi: durant els seus 15 anys d’història com a companyia, ha tingut més d’una desena de fracassos significatius, com Google Answers, Google Buzz, Google Reader o Google News Archive. I és precisament la valentia, la creativitat i el tarannà innovador del seu segell corporatiu el que els ha permès créixer i ser grans avui.

Aqui vull explicar les 5 claus que segons el meu punt de vista defineixen l’èxit d’aquesta companyia. Crec que pot ajudar a qualsevol emprenedor o persona que vulgui desafiar els seus límits i créixer:

  1. No tinguis por de fracassar, i reconeix els teus errors. Aixeca’t quan caiguis, i celebra els teus errors com a aprenentatge. Aprèn les lliçons per no tornar a repetir-les, i dóna a la vida l’oportunitat de mostrar-te noves rutes amb possibilitats que no imaginaves. El que vol controlar-ho tot, no s’equivoca, però tampoc encerta mai. El triomf és dels que fracassen, com ho va fer Google, i per aixó ha crescut tant fins avui.

  2. Comparteix. No tinguis por, ni reserves, ni et tanquis a créixer. En els últims anys tots hem pogut veure el creixement de Wikipedia i tantes altres plataformes amb un plantejament d’obertura similar al que va tenir Google des dels inicis. Aquesta actitud cooperadora i oberta ajuda a créixer i tenir exit.

  3. Defineix la teva MISSIÓ. Com deia el filòsof Sèneca, “no hi ha vent favorable per al vaixell que no sap a on va“. Encara que després existeixi una flexibilitat i adaptabilitat a les circumstàncies, traçar un pla i prendre una elecció conscient és fonamental abans de començar qualsevol camí.

  4. Think global, act localÉs a dir, pensa en gran però concreta i actua en el petit. Si només mirem a curt termini, pensarem en petit i els nostres passos es limitaran a ells mateixos. Si mirem gran però desconnectem dels nostres peus i la realitat present, estarem als núvols i només construirem grans idees que no es tradueixen en valor ni en productivitat alguna. Per això és fonamental ser capaços de mantenir la mirada alta, però els peus a terra.

  5. La actitud és clau. La persona realment creativa i innovadora troba oportunitats, s’inspira i té idees en qualsevol part. No hi ha situació, tema o lloc poc inspirador per a la ment inquieta. Si et tanques a aprendre o a aprofitar el que tens davant, esperant a trobar un context sense crisi, un treball més emocionant o un capital que et permeti desenvolupar la teva creativitat, lamento dir-te que quan una mica d’això que esperes canviï, seguirà mancant-te alguna cosa: perquè el canvi principal està dins de nosaltres, a l’actitud. Per posar un exemple concret, el GPS es va inventar en una conversa de cafeteria, i la llei de la gravetat la va descobrir Newton mentre descansava sota un arbre de la Universitat.

Beatriz Ariza Rossy

Filòsofa, coach i escriptora santcugatenca

Switch to mobile version