Autor Societat
18 Maig 2014 a 13:30

El twitter i els avisos a mòbils des de Protecció Civil arriben a més de 70.000 ciutadans

A través del compte @emergenciescat

Twitter @emergenciescat

Twitter @emergenciescat

El compte de Twitter de Protecció civil de la Generalitat, @emergenciescat, forma part del directori de bústies i perfils de xarxes socials (http://xarxessocials.gencat.cat) pels quals la Generalitat de Catalunya dóna servei a la ciutadania i a altres actors públics com empreses, organitzacions, etc. El compte ha superat recentment els 50.000 seguidors, fet que constitueix una fita en l’objectiu de difondre alertes, consells d’autoprotecció i avisos de forma ràpida a la ciutadania. Dels tuits publicats pels comptes de la Generalitat de Catalunya l’any passat, els quatre més retuitejats eren d’@emergenciescat.

El compte de Protecció Civil, sumat al d’altres cossos i organismes com el Servei Català de Trànsit, Telèfon d’emergències CAT 112, Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra i l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, són una aposta decidida del Departament d’Interior per impulsar la informació al ciutadà a través de les xarxes socials.

Des de la seva creació el març de 2010 ha demostrat ser una via molt útil per informar la població dels riscos que l’afecten, ja siguin tecnològics derivats de l’activitat industrial química, transport de mercaderies perilloses, transport ferroviari, etc., o naturals (inundacions, incendis, sismes, nevades, etc.). Recentment aquest mitjà ha servit per alertar sobre situacions d’emergències com les riuades a la Val d’Aran de juny de 2013, o la successió de sismes que van tenir lloc davant la costa de Castelló.

L’etiqueta que utilitza sempre el compte és #ProteccioCivil, tot i que també se n’utilitzen d’específiques com #revetllasegura (consells per als infants i adults per minimitzar els riscos en les revetlles), #platjasegura (consells de seguretat en la temporada de banys), #llarsegura (consells de seguretat a casa), etc. Els tuits són en català, castellà i també en anglès, francès i alemany.

El compte de Protecció civil és seguit per quatre grans grups d’usuaris: ciutadania, personal vinculat a les emergències, institucions i autoritats, i mitjans de comunicació.
Protecció Civil també té el compte de Facebook (facebook.com/emergenciescat), on també es publica informació d’emergències i consells d’autoprotecció.

La Generalitat de Catalunya aposta per canals molt diversos per atendre la ciutadania. Dins l’aplicació mòbil de gencat (http://mobils.gencat.cat) la Generalitat ha desenvolupat un sistema d’avisos que es descarrega juntament amb l’aplicació i que permet oferir informació al conjunt de la ciutadania sobre diversos temes específics de manera proactiva i personalitzada. El març de 2013 es va posar en funcionament com a àmbit pioner en l’ús d’aquest servei, el canal de notificacions push de Protecció civil, que permet rebre avisos emesos directament pel Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT).

L’aplicació gencat ha estat descarregada per 100.000 usuaris. Tot i ser una xifra important, és necessari que s’ampliï ja que és una via directa, immediata i àgil que té l’Administració de comunicar-se amb la ciutadania en cas d’emergència.

L’usuari que es descarregui l’aplicació rebrà un missatge push en cas d’emergència o risc que pugui afectar directament la ciutadania, i d’aquesta manera, podrà prendre mesures d’autoprotecció (confinament, evacuació, limitació d’activitats…).

Enguany, Protecció civil ha fet 27 trameses de notificacions push amb un total de 48.836 impactes a terminals mòbils. L’enviament més massiu, en què s’informava de la suspensió de les activitats extraescolars per part del Departament d’Ensenyament per la situació de risc de vent prevista, es va fer el 10 de febrer i va ser rebut per 20.097 usuaris.

Switch to mobile version