Autor Societat
10 Abril 2014 a 12:00

Carme Garcia mostra el seu condol per la mort de l’escultor Josep Maria Subirachs

Un referent artístic i històric

Rubí Monument Rierada Subirachs

Monument de Subirachs en homenatge a les víctimes de la Rierada de Rubí al 1962 // Imatge del web de l’Ajuntament de Rubí

L’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, ha expressat el seu condol per la mort de l’escultor Josep Maria Subirachs, artista polifacètic que “ha estat un referent artístic i històric per tot el país, i amb l’escultura en record a les víctimes de la Rierada de Rubí del 1962, Subirachs va deixar la seva empremta a la nostra ciutat i és ja part indiscutible de la nostra història i de la nostra memòria“.

Josep Maria Subirachs ha mort als 87 anys a Barcelona, després d’una llarga malaltia neurodegenerativa. La cerimònia de comiat es portarà a terme en la intimitat i properament es realitzarà un acte públic, segons ha informat la seva família.

Subirachs va ser un destacat escultor de l’avantguardisme català de postguerra, i també va treballar amb altres tipus de tècniques i disciplines, com la pintura, el dibuix, el gravat i la il·lustració de llibres. A més, va ser col·laborar habitual de diverses revistes i diaris com a crític d’art, editor de revistes especialitzades en art i fotografia, i conferenciant en universitats i acadèmies internacionals.

Entre la seva obra, destaca “l’Evocació marinera”, localitzada a la Barceloneta (1958-1960), la primera escultura abstracta instal·lada a una via pública de Barcelona; la “Façana de la Passió del Temple Expiatori de la Sagrada Família (Barcelona, des de 1987), i el “Monument al president Macià”, a Plaça de Catalunya (Barcelona, 1991).

Subirachs va estar guardonat amb el premi “Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres (1986), la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1982) i la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2011).

Switch to mobile version