Opinió

Vols donar el teu parer sobre algun tema en concret? Vols denunciar algun fet? Vols que se sàpiga el què penses de.....Escriu-nos i ho publicarem a la nostra secció d’opinió.

Les reunions improductives

Itziar Lujan Blanco

Itziar Lujan Blanco // Imatge cedida per la FUB

Actualment, les empreses s’han d’enfrontar als nous reptes que presenta un mercat globalitzat com l’actual mitjançant la fabricació de productes o serveis amb un elevat valor afegit, preus baixos, qualitat elevada i terminis d’entrega acotats.

Per això, moltes empreses busquen aconseguir un avantatge competitiu, a través de la  gestió dels seus processos productius mitjançant tècniques de millora continua. Tot i que les empreses són conscients del que suposa la millora continua per a la seva permanència en un mercat en competència perfecta, els queda un llarg camí per recórrer.

A la major part d’empreses del nostre país, es destinen moltes hores i esforços a fer reunions que moltes vegades acaben sent del tot improductives degut a l’existència de condicions que limiten la seva bona realització: l’abast dels temes, el malbaratament del temps, la manca de planificació fonamentada en objectius concrets i derivats d’una necessitat real, l’actitud dels treballadors en vers a les reunions i la manca d’eficiència que d’elles se’n deriva.

La majoria de nosaltres no pensa en el còmput total d’hores perdudes en aquestes reunions i en el cost final que suposen per a l’empresa. Posem per exemple que cadascuna d’aquestes reunions té una durada d’una o dues hores i que està integrada per entre sis i vuit persones. Això esdevé una pèrdua real de dues jornades laborals complertes. Si partim de la base que cadascun dels integrants a la reunió són directius o càrrecs intermedis amb uns salaris elevats i que aquestes reunions tenen lloc de forma periòdica, el malbaratament resulta significatiu.

Per millorar l’eficiència d’aquestes reunions prèviament s’hauria de  generar l’entorn (espai físic), el context (espai interpretatiu) i els compromisos necessaris perquè la reunió tingui el resultat esperat. Resulta fonamental també l’assistència de tots els convocats, respectant sempre  l’hora d’inici i final. Un altre aspecte clau és l’assignació de rols a cada participant, com per exemple, la decisió de qui conduirà la reunió.  Per últim, però no menys important, s’hauria de fer un seguiment de la reunió per veure si s’han realitzat totes les accions posteriors que permeten complir amb el propòsit d’aquesta.

En països com Anglaterra, Suècia o Dinamarca, es realitzen el que s’anomenen reunions diàries de sincronització de l’equip o “Scrum daily meeting”, en les quals l’objectiu principal és el de facilitar la transferència d’informació i la col·laboració entre els membres de l’equip per tal d’augmentar la seva productivitat, el compromís d’equip, fomentar l’aprenentatge i conèixer l’estat dels projectes des del punt de vista de desviacions i tasques pendents. Aquestes reunions tenen un temps màxim de 15 minuts  i es realitzen a peu dret perquè els membres de l’equip no és relaxin ni s’expandeixin en més detalls dels necessaris.

Per tant, si volem  ser més productius i eficients i aconseguir així un millor posicionament en el mercat respecte de la competència, hem d’aprendre que no podem estar hores i hores asseguts en una cadira dintre de reunions durant les quals no s’arriba a cap conclusió concreta i que acaben desmotivant el  propi treballador.

Itziar Lujan és professora col·laboradora dels estudis d’Administració i Direcció d’Empreses-ADE del Campus Manresa de la UVIC-UCC.


Últims articles d'opinió

Les reunions improductives

Les reunions improductives

Opinió 26 maig 2017 a 12:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
Jordi Franch // Imatge cedida per la FUB

La renda garantida de ciutadania. Eliminar o perpetuar la pobresa?

Opinió 21 maig 2017 a 18:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
La dignitat professional comença a la formació inicial

La dignitat professional comença a la formació inicial

Opinió 19 maig 2017 a 12:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
Pisos // Imatge Gencat

Ajuts per a la compra d’ habitatge o ajuts per inflar la bombolla immobiliària?

Opinió 15 maig 2017 a 10:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
La revolució del Talent

La revolució del Talent

Opinió 12 maig 2017 a 12:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
Jordi Franch Parella

Empresaris explotadors? El cas de Jordi Cruz

Opinió 10 maig 2017 a 15:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
Jordi Rojas // Imatge cedida per la FUB

Tributació de les clàusules sòl

Opinió 7 maig 2017 a 12:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
J.Franch // Imatge cedida per UManresa-FUB

L’esperança francesa (i europea) es diu Macron

Opinió 5 maig 2017 a 12:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
Jordi Franch // Imatge cedida per la FUB

El corredor central del Mediterrani

Opinió 28 abril 2017 a 12:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›
Infraestructures: Ara sí?

Infraestructures: Ara sí?

Opinió 7 abril 2017 a 12:00 0 comentaris

Opinió

Llegir més ›

Més articles d'opinió